marți, 11 octombrie 2011

Art Clokey. 90 de ani de la naştere. Păpuşa Gumby şi Google Doodle


Art Clokey, animatorul care l-a creat în urmă cu 55 de ani pe Gumby, este omagiat astăzi, 12 octombrie 2011, de Google printr-un Google Doodle special.

Cu ocazia împlinirii a 90 de ani de la naşterea lui Art Clokey, Google ni-l readuce în atenţie pe Gumby. Acesta şi-a făcut făcut debutul în televiziune in 1956 cu “The Howdy Doody Show”, El a devenit starul din “The Gumby Show,” în care a început o serie de aventuri împreuna cu calul sau, Porkey. Seria a fost una dintre primele utilizări ale animaţiei stop-motion în televiziune.

Animaţia stop-motion este o tehnică specială, creată prin fotografierea cadru cu cadru a unor obiecte reale, manipulate în aşa fel încât să creeze iluzia mişcării. Printre procedeele folosite în animaţia stop-motion, întâlnim şi Clay animation/Plasticine animation – cunoscută şi sub denumirea de claymation. Această tehnică de mişcare foloseşte figuri făcute din lut sau materiale maleabile asemănătoare lutului pentru a crea animaţie stop-motion.

În anii 1950 seria “The Gumby Show “ a fost de scurtă durată, Gumby reapărând în anii 1960-1980 şi a continuat mult timp după acea. De asemenea, personajul creat de Art Clokey a jucat într-un film de lung metraj, ”Gumby: The Movie” (1995), regizat de Clokey. Gumby este acum reper în cultura populară. Este subiectul diferitelor jocuri video sau motiv de inspiraţie în filme şi emisiuni de televiziune. Namco a creat un joc video Gumby pentru Game Boy Advance intitulat “Gumby vs Astrobots.” Milioane de păpuşi Gumby au fost vandute în toată această perioadă. Caracterul păpuşii lui Art Clokey a fost satirizat, în special de Eddie Murphy, care a jucat - ”Sunt Gumby, la naiba!” . Art Clokey a incetat din viata, în somn, la 08 ianuarie 2010 din cauza unei infecții urinare recurente.

sursa

Niciun comentariu: