Follow by Email

sâmbătă, 5 noiembrie 2011

Vernisaj "Fara mine" - Gili Mocanu, Oana Tanase@Independent 84

Centrul cultural Independent 84 debutează cu expoziţia "Fără mine" propusă de Gili Mocanu și Oana Tănase

Sâmbătă, 5 noiembrie 2011
ora 19.00

Independent 84
Splaiul Independentei 84


Expozitia dureaza pana pe 8 ianuarie si va putea fi vizitata in fiecare zi a saptamanii intre 16.00 si 19.00 si in weekend de la 14.00 la 19.00 cu programare telefonica sau via email.

Foarte probabil titlul acestei expoziţii–experiment este unul intrigant pentru cei prea puţin familiari cu formula prezentărilor publice ale artei lui Gili Mocanu. Fără mine vine însă după Fără titlu (Galeria deINTERESE, 2002), Fără inspiraţie (Galeria Prometheus, 2003) şi Fără tehnică (Galeria H’art, 2005) – o serie de expoziţii definitorii pentru receptarea creaţiei artistului şi totodată momente de turnură teoretică ori stilistică ce au impus autorului un proces (uneori incomod) de autoevaluare.

Mai mult decât atât, expoziţia instalată acum în spaţiul Independent 84 reactivează o formulă de lucru “în echipă” ce pedalează pe spiritul critic şi disponibilitatea către ludic, formulă cândva înregistrată de către cei doi, împreună cu prietenii lor, sub numele deINTERESE.

Fără mine selectează piese aflate în colecţia lui Gili Mocanu şi aduce în vedere trei lucrări inedite ale artistului. Nu vorbim însă despre o colecţie propriu-zisă, de artă. Vorbim despre imagini care s-au salvat dintr-un anonimat uşor de înţeles, prin simpla decizie de moment a artistului. Vorbim, practic, de o colecţie de momente, în relaţie cu care imaginea de faţă întreţine o funcţie mnemonică. Poate că cei doi – Gili Mocanu şi Oana Tănase – ar fi întârziat mult mai mult asupra ideii de a prezenta public această colecţie alcătuită de-a lungul timpului. Poate că s-ar fi mulţumit doar amuzându-se în a-şi închipui situaţia. Au apreciat însă oportunitatea acestui demers odată cu discuţiile de atelier referitoare deopotrivă la figurativul din arta românească recentă şi la angajamentul social al artistului.

Fără mine expune, printre altele, şi un colaj de Bârlădeanu, extras din depozitul H’art fără ştiinţa galeristului, şi un autoportret al lui Cezanne semnat de Leonardo, piesă decisă de Gili Mocanu şi Elena Albu în interiorul unui robot drawing booth din City Mall-ul din Constanţa. De multe ori povestea cântărăşte în defavoarea lucrării. Dar nu asta ne sperie. Un tur ghidat, prezentat în seara vernisajului (5 noiembrie) funcţionează drept catalog orb al expoziţiei. Tot în seara vernisajului ambientul sonor este semnat de Somnoroase păsărele (proiect de cercetare audio semnat de Gili Mocanu, în colaborare cu Elena Albu).

Parteneri media: Artclue
---------------------------------------------------------------------

Independent 84 este un artist-run space coordonat de Nona Şerbănescu şi Adela Edu. Centrul pus astfel la dispoziția artiștilor și publicului de către Asociația pentru Promovarea Artelor Contemporane promite să devină nucleu al unor evenimente culturale oscilând ofertant - de la vizual la performance, autentic - de la mainstream la underground.

Obiectivul Asociaţiei pentru Promovarea Artelor Contemporane vizează promovarea şi susţinerea acţiunilor culturale generate de artişti şi curatori din România. Interesul priveşte o mai bună vizibilitate a artei contemporane şi încurajarea ambientului cultural. Dimensiunea educativă a asociaţiei este clar afirmată, considerându-se esenţială interacţiunea cu publicul larg, prea puţin familiar cu dinamica actuală a artelor vizuale.

Niciun comentariu: