miercuri, 16 iunie 2010

Arta românească la Bienala de la Berlin

La cea de a şasea ediţie a Bienalei de Artă Contemporană de la Berlin, ce va fi deschisă până la 8 august, România este reprezentată de pictorul Ion Grigorescu, care expune lucrarea video "Sleep" (2008), fotografia "Topbottom" şi unul dintre jurnalele sale.
Criticată de multe ori din cauza numărului mare de săli în care sunt expuse lucrările, manifestarea berlineză mizează tocmai pe această diversitate de spaţii pentru a intra în dialog cu oraşul şi pentru a atrage cât mai mulţi vizitatori. Fiecare curator a încercat să păstreze caracterul fragmentat şi contradictoriu al expunerii, în speranţa descoperirii celei mai potrivite modalităţi de punere în valoare a diferitelor direcţii artistice, cele mai multe aflate abia la începutul afirmării lor.
Iniţiată în 1998 de Eberhard Mayntz şi Klaus Biesenbach, care lucrează acum la Muzeul de Artă Modernă din New York (MoMa), cu scopul de a constitui un forum de artă contemporană, Bienala este organizată, din 2006, de Institutul pentru Artă Contemporană şi susţinută financiar de Fundaţia Federală Germană pentru Cultură cu 2,5 milioane de euro.
Desfăşurată în şase spaţii, Bienala urmăreşte anul acesta, potrivit declaraţiei curatoarei ei, Kathrin Rhomberg, "să readucă spectatorul către lumea noastră, către «ceea ce aşteaptă afară»". Austriaca Kathrin Rhomberg a optat pentru un număr de două ori mai mic de artişti decât la ediţia precedentă. Printre numele-far ale evenimentului se numără americanul Mark Boulos, englezul Phil Collins, elveţianul Marcus Geiger, germanul Michael Schmidt, românul Ion Grigorescu, căruia Kathrin Rhomberg i-a organizat, de altfel, anul trecut, expoziţia personală "În trupul victimei: 1969-2008", la Muzeul de Artă Modernă de la Varşovia. Li se adaugă artişti din Franţa, Algeria, Rusia, Mexic, Kosovo, Austria, Suedia, Albania, Olanda, Israel, Danemarca şi, evident, Germania. În total 43 de creatori, reprezentând actualele tendinţe din artele vizuale, unele dintre ele inovatoare, altele necunoscute până acum publicului. O expoziţie specială, organizată, la invitaţia Bienalei, de istoricul de artă american Michael Fried, este dedicată, la Vechea Galerie Naţională, pictorului realist german Adolph von Menzel (1815-1905).
La deschiderea Bienalei a fost subliniată importanţa artei, ca laborator al curajului şi creativităţii, pentru individ şi pentru societate, iar ministrul delegat pentru cultură, Bernd Neumann, s-a felicitat pentru că, în pofida rigorilor financiare, bugetul acestui domeniu nu a fost afectat. "În artă pot exista locuri şi spaţii care nu sunt exploatabile imediat. Ele permit experienţe şi oferă posibilitatea înţelegerii lucrurilor, de care avem nevoie mai mult decât oricând", a afirmat Bernd Neumann.


http://www.cotidianul.ro/117308-Arta_romaneasca_la_Bienala_de_la_Berlin

Niciun comentariu: