Follow by Email

miercuri, 23 iunie 2010

Independenta Film va invita la vizionare

Independenta Film va invita la vizionarea filmului "Ierburi salbatice"
Franţa, Italia 2009

Premiul Special şi premiul juriului la Festivalul de Film de la Cannes 2009Interviu cu
regizorul Alain Resnais

Cum v-aţi hotărât să ecranizaţi romanul L'Incident, de Christian Gailly?

Producătorul Jean-Louis Livi mi-a cerut să îl ajut cu o filmare. La început, a vrut să fie o adaptare a unei piese de teatru. Citisem deja zeci de piese când am dat din întâmplare peste un roman de Christian Gailly, carte pe care am considerat-o şarmantă, ironică şi melancolică. Am fost atât de sedus de roman încât am citit imediat altul şi l-am sunat a doua zi pe Jean-Louis Livi pentru a-i spune: “Acel sunet, acea notă albastră pe care o căutam de săptămâni, am găsit-o. Scrierea lui Gailly este atât de muzicală încât dacă vorbeam cu cineva după ce terminam una din cărţile sale, ajungeam să vorbesc ca unul din personajele sale. Dialogurile sale sunt ca nişte numere solo. Irene Lindon, directoare a Editions de Minuit, care a publicat cărţile lui Gailly, ne-a anunţat că drepturile cinematografice a 12 dintre ele sunt disponibile. Atunci am vrut să mă întâlnesc cu Gailly. El mi-a oferit toată libertatea de a alege cartea după care voi filma, după ce eu citisem doar patru. Părea îngrijorat de ideea că va fi un film bulversant deoarece el îşi pusese toată energia în proiectul de la momentul respectiv. Atunci i-am propus timid să nu-l deranjez niciodată, să nu-i cer scene suplimentare, nici să-i cer sfatul în legătură cu adaptarea sau rolurile actorilor şi să nu-i arăt filmul decât sub forma unei copii standard pe care o va aproba sau nu. Atunci am văzut un mare surâs pe faţa lui. Zilele următoare am citit romanele care îmi rămăsese de descoperit şi i-am propus lui Jean-Louis Livi să ecranizeze L'Incident, la care el se gândise deja. Această carte a fost cea mai scumpă de filmat, dar Livi, cu ajutorul producătoarei executive Julie Salvador, a considerat că merită să încercăm aventura.

Ce v-a sedus cel mai mult la L'Incident?

Am fost marcat de încăpăţânarea lui Georges Palet şi Marguerite Muir, protagoniştii, care sunt incapabili de a rezista nevoii de a îndeplinii acţiuni iraţionale, care denotă o vitalitate incredibilă pe care o putem considera o cursă spre eroare. L'Incident vorbeşte despre “dorinţa de a dori” (expresia este a lui Livi), această dorinţă care a plecat de la Georges din nimic, chiar înainte să o întâlnească pe Marguerite, cu care a vorbit la telefon.

De ce i-aţi dat titlul de Ierburi sălbatice?

Mi s-a părut că titlul corespunde cu acele personaje care îşi urmează instinctele complet iraţionale, ca nişte ierburi care prind rădăcină fie prin nişte crăpături de asfalt în oraş, fie pe nişte roci la ţară, în voia sorţii.

Aţi rămas fidel dialogurilor din roman.

Da, bineînţeles, deoarece aceste dialoguri m-au atras. În orice caz, Gailly ne-a oferit referinţe de la început la sfârşit; a fost alegerea noastră să încercăm să păstrăm tonul corect.

Niciun comentariu: