luni, 22 noiembrie 2010

Justinian Scărlătescu experimentează fotografia


Justinian Scărlătescu Foto: Lucian Muntean

Pasionat de fotografia experimentală, artistul surprinde imaginile din jur cu aparate foto vechi, apropiindu-le foarte mult de pictură.

Justinian s-a simţit atras de artă încă din copilărie, iar prima dată a luat contact cu iconografia în şcoala generală. „Mi-a plăcut şi am continuat să studiez la Liceul de Arta din Plioesti dupa care au urmat studiile la Academia de Arta Luceafurul, unde l-am avut ca profesor pe Teodor Moraru. Cred că orice copil poate face un liceu de arte, chiar dacă mai târziu se ocupă de cu totul altceva. Te formează ca personalitate“, spune tânărul.

Mai târziu, în facultate, a avut şansa de a da peste un grup de tineri la fel de pasionaţi şi plin de idei ca şi el. S-au împrietenit, şi-au împărtăşit pasiunile legate de artă şi au avut numeroase proiecte şi expoziţii. „Îmi amintesc de prima expoziţie a grupului Ecco. Cuprindea picturi făcute pe întuneric cu culori fluorescente. A fost o experienţă unică“, povesteşte Justinian.



Foloseşte aparate pe film

După o perioadă în care s-a ocupat de pictură, a descoperit că este la fel de pasionat şi de fotografie. După terminarea facultăţii a avut ocazia de a pleca la Roma, unde a început să facă fotografie citadină, fiind ajutat şi de locul în care se afla.

Tânărul artist foloseşte fotografia şi intervenţia pe fotografie pentru a crea imagini ce depăşesc scopul documentar, în favoarea surprinderii ineditului atmosferei.

Expoziţia de care se ocupă în prezent Justinian se numeşte „Fluid Morning“ şi cuprinde o serie de fotografii făcute la Teşcani, ce prezintă atmosfera dimineţii la târgurile tradiţionale din acea zonă şi la târgurile de anticari.

Am încercat să surprind momente, aparent neimportante. Imagini care nu ţin neapărat să spună ceva anume, ci au doar intenţia de a transpune privitorul în acel spaţiu“, spune artistul despre proiectul său. Este convins că fiecare obiect vechi ascunde o poveste proprie şi una a perioadei din care provine, fotografia surprinsă devenind astfel un obiect complex şi complet.

Pentru fotografiile pe care le realizează Justinian foloseşte aparate de fotografiat pe film, foarte vechi şi rudimentare din punct de vedere tehnic, pentru a obţine imagini simple şi departe de orice intervenţie a tehnicii moderne.

Astfel, le înlătură de contemporan şi de tot ceea ce înseamnă digital, apropiind aspectul pozelor foarte mult de pictură sau grafică.



De când ai început să participi la expoziţii?

Încă din anul 1997, pe cand eram la liceu si impreuna cu un grup de 10 colegi am participat la o tabara de creatie in Franta, iar cele mai importante expozitii, in perioada de inceput, au fost impreuna cu echipa Ecco. Acestea au fost prezentate în mai multe galerii de artă din ţară şi din strainatate.

Cum dai pozelor aspectul de pictură?

Am optat pentru developarea imaginilor pe pânză şi am intervenit ulterior cu ulei sau acrilic pentru a împinge fotografia în zona obiectului unic.



Născut: 11 octombrie 1977, la Ploieşti
Studii: Liceul de Artă din Ploieşti
Ocupaţie: artist vizual

Ce-i place

„Îmi plac cursele de la campionatele mondiale de raliu şi, ca oricărui fotograf, călătoriile, pentru că îţi dau ocazia să cunoşti lucruri noi. Le prefer pe cele cu maşina sau cu trenul“, spune Justinian.

Ce nu-i place

„Nu îmi place consumismul deoarece denigrează valoarea. De aici şi atracţia pe care o am faţă de obiectele vechi, care spre deosebire de cele contemporane, nu se devalorizează odată cu trecerea timpului”, spune artistul.



articol scris de Ana Maria Niculae


http://www.adevarul.ro/locale/bucuresti/Justinian_Scarlatescu_transforma_pozele_in_suveniruri_0_368963411.html

Niciun comentariu: