vineri, 2 iulie 2010

"Sărutul lui Iuda", recuperat



O pânză semnată de pictorul italian Michelangelo Merisi da Caravaggio (1571-1610), furată în iulie 2008 din Muzeul de Artă Occidentală şi Orientală din Odesa, a fost descoperită luni, la Berlin, graţie cooperării poliţiilor din Germania şi Ucraina.

Ea a fost recuperată în momentul în care era pe punctul de a fi vândută.

Poliţia germană a arestat 4 membri ai unei reţele internaţionale de hoţi de artă, un rus şi trei ucraineni, alţi 20 fiind reţinuţi în Ucraina. Poliţiştii au aflat vinerea trecută că lucrarea urma să fie vândută la Berlin.

Pictura, intitulată "Arestarea lui Iisus", cunoscută şi ca "Sărutul lui Iuda", a fost realizată în 1602. La sfârşitul secolului al XIX-lea, un ambasador rus la Paris a cumpărat-o şi a dăruit-o prinţului Vladimir Alexandrovici. După Revoluţia Rusă, ea a ajuns întâi la o şcoală de artă şi apoi la muzeul din Odesa. Considerată iniţial o copie a unei opere cu acelaşi subiect, aflată în Irlanda, piesa a fost atribuită cu certitudine lui Caravaggio în 2005, cu ocazia expunerii ei la Madrid. Autorităţile ucrainene au evaluat-o la zeci de milioane de euro, unii experţi de la Interfax considerând chiar că preţul ar putea atinge 100 de milioane pe piaţa neagră.


Niciun comentariu: