joi, 17 februarie 2011

Incendii în Rai - Justinian Scărlătescu şi fotografia spectrală

Se spune că dacă te fotografiază cineva, atunci aparatul îţi fură sufletul iar acesta rămâne captiv în imagine. Desigur, aceasta este o superstiţie născută din ignoranţa şi inocenţa indienilor din America de Nord şi Centrală, care, confruntaţi cu maşinăriile diabolice ale omului alb, au reacţionat cum au ştiut ei mai bine: au construit o poveste. Cu toate acestea, când priveşti fotografiile lui Justinian Scărlătescu, începi să înţelegi de ce indienii au crezut că sufletul obiectului poate fi surprins, în toată evanescenţa sa, pe peliculă.

Justinian Scărlătescu este un artist inedit care combină cu măiestrie formaţia de pictor cu cea de sculptor şi desenator pentru a da naştere unui adevărat fotograf-vrăjitor. Tehnica sa de prelucrare a imaginii este cu totul originală. Artistul foloseşte aparatul analog, developează manual aproape fiecare fotografie, foloseşte pânza ca suport pentru imagine, utilizază calităţile estetice ale gelatinei de argint precum şi pe cele ale intervenţiei pe fotografie cu acrilice. Fiecare lucrare este o bijuterie executată cu maxim devotament, neexistând o copie identică. Prin insistenţa pe acest principiu al unicităţii piesei artistice, Justinian Scărlătescu îşi declară dezgustul faţă de valorile culturii de consum care promovează obiectul efemer, actual şi replicabil la infinit.

Prin cultivarea acestor tehnici neconvenţionale de fotografie, artistul dă naştere unui univers vizual fascinant care pare radiografia spectrală a unei stări sufleteşti idiosincrasice. Probabil aşa ar arăta „scheletul" lumii viselor daca trupul ei ar putea fi trecut printr-un aparat Roentgen. Aceste transparenţe fantomatice te bântuie cu frumuseţea lor nelumească în seria „On Canvas", unde privitorul descoperă imagini idilice ale unui sat de basm care aminteşte, prin nostalgia evocată, de Edenul părăsit.

În seria „Print Experiment", născută după o călătorie a artistului la Roma, personajele principale sunt statuile de îngeri şi fluturii. Utilizând un idiom vizual de tip gotic, fotograful reuşeşte să creeze o atmosferă nostalgică, de autenticitate veche, rătăcită. Imaginile cu îngeri par relicve preţioase care au fost salvate dintr-un incendiu devastator ce a avut loc în Rai („San Angelo no. 2"). „Butterfly", o fotografie în aceeaşi serie, poate fi considerată lucrarea-manifest a artistului, întrucât în ea se găseşte manualul vizual care te învaţa cum să furi sufletul obiectului, prezentând, în stilul before - after, fluturele înainte de rapt (însufleţit de culoare) şi aceeaşi fiinţă după rapt (prizonieră în alb-negru).

Seria „Studio" ni-l dezvăluie pe Justinian Scărlătescu în ipostaza de portretist. Fotografiile sunt caracterizate prin robusteţe compoziţională şi prin cultivarea virtuţiilor simetriei. În „Oraşe", artistul prezintă o imagine complet diferită a oraşului contemporan, surprins nu în zvârcolirile sale metropolitane ci în melancolia însingurata a parcurilor îngheţate. „Memories" şi „Târguri" refac traseul fotografului prin lumea trocurilor şi a târgurilor de mărunţişuri, lume populată cu oameni-spectru care îşi pierd contururile sufleteşti în mulţimea de obiecte moarte. Fotografiile din aceste serii dau chip ideii artistului cum că lucrările sale au două timpuri, unul al obiectului reprezentat şi altul al reprezentării propriu-zise. „Fluid Morning" utilizează o tehnică extrem de ludica: scanarea diapozitivelor. Figuri desuete şi translucide de oameni, cai ori copaci defilează spectral prin faţa ochilor vrajiţi ai privitorilor.

Artistul reuşeşte să creeze o fotografie care abdică de la principiul perfectei concordanţe dintre imagine şi reprezentarea ei caracteristic acestei arte inedite. Nostalgic, desuet în modul cel mai frumos, unic, Justinian Scărlătescu este artizanul unor lumi de vrajă în care esenţa intimă a obiectului capătă materialitate şi este încurajata să-şi mărturisescă suferinţa în limba vizuală a spectralului.
Scurt CV:

JUSTINIAN MIHAIL SCĂRLĂTESCU CV

Născut: 11.10.1977
Membru UAP, Bucureşti
Studii: 1997 - Liceul de Artă Ploieşti, secţia sculptură - desen
2002 - Absolvent al Academiei de Artă, Bucureşti, secţia pictură, clasa
domnului profesor Teodor Moraru
Membru fondator al grupului „ECCO".
Expoziţii în 2010:
„Fluid Morning" - Galeria GoldArt, Bucureşti
„Arte în Bucureşti" - Centrul Artelor Vizuale, Bucureşti
„Salonul de fotografie" - Galeria Frunzetti, Bacău
„9 + 1" - Centrul Artelor Vizuale, Bucureşti
„Why Black is not White" - Actionfields Gallery, Bruxelles (BE)
Alte activităţi:
Din 2007 se ocupă şi de fotografie publicitară.

Pentru CV-ul complet al artistului şi lista completă de expoziţii, a se consulta site-ul oficial: www.justinian-scarlatescu.ro












Niciun comentariu: