marți, 29 martie 2011

Premiul Pritzker pe 2011, decernat arhitectului portughez Eduardo Souto de Moura

Premiul Pritzker pe 2011, cea mai prestigioasa recompensa din domeniul arhitecturii, a fost decernat, luni, arhitectului portughez Eduardo Souto de Moura, ale carui lucrari exprima "atat putere, cat si modestie, curaj si subtilitate", a anuntat fundatia Hyatt care acorda acest premiu, citeaza Mediafax.

Potrivit Reuters, premiul Pritzker, considerat un echivalent al premiului Nobel pentru arhitectura, urma sa fie anuntat si decernat luna viitoare, la Washington, insa, in urma unei scurgeri de informatii, numele laureatului din acest an a aparut mai devreme in presa americana.

Infiintat in 1979, la initiativa fundatiei Hyatt, sustinuta de Pritzker, o veche familie de antreprenori care activeaza in domeniul turismului, originara din Chicago, premiul consta intr-un cec de 100.000 de dolari si o medalie din bronz.

Premiul Pritzker, potrivit reprezentantilor fundatiei, "onoreaza in fiecare an un arhitect in viata, a carui opera construita dovedeste calitati precum viziune, angajament si talent, care a adus o contributie importanta si constanta la dezvoltarea umanitatii si la construirea lumii prin intermediul artei arhitecturii".

Primul premiu Pritzker a fost acordat americanului Philip Johnson, in 1979. Printre laureatii din anii precedenti se numara si fostul profesor al lui Souto de Moura, arhitectul Alvaro Siza, recompensat in 1992.

Printre lucrarile arhitectului portughez Eduardo Souto de Moura, in varsta de 58 de ani, se numara stadionul din Braga, The Burgo Tower din Porto, o manastire transformata in hotel in Amares, metroul din Porto, Paula Rego Museum din Cascais, dar si numeroase centre comerciale, scoli, galerii de arta, resedinte de lux si sali de cinematograf.

Cele mai multe dintre lucrarile sale se afla in Portugalia, dar unele dintre operele arhitectului portughez au fost realizate si in Spania, Italia, Germania, Marea Britanie si Elvetia.


sursa





Niciun comentariu: