miercuri, 27 aprilie 2011

60 de ani de la moartea lui Marlon Brando!

60 de ani de la moartea lui Marlon Brando! Citeste aici povestea lui dramatica!

Marlon Brando a redefinit arta dramatica dand viata unor personaje precum Stanley Kowalsk in filmul “A Stretcar Named Desire” si Don Vito Corleone in “The Godfather”. Casatorit de trei ori, tata a 11 copii dintre care unul criminal, multe amante si multe dezamagiri, Brando a fost un barbat nelinistit, cu o viata palpitanta in afara platourilor de filmare.

De curand s-au implinit 60 de ani de cand actorul a pasit in lumea cinematografica. Nascut in 1924 la data de 3 aprilie in Omaha, a fost singurul fiu al unei foste actrite si al unui fabricant de pesticide. La 16 ani este exmatriculat de la liceu pentru ca s-a plimbat cu motocicleta pe holurile acestuia. Este trimis la “Shattuck Military Academy”.




De curand s-au implinit 60 de ani de cand actorul a pasit in lumea cinematografica. Nascut in 1924 la data de 3 aprilie in Omaha, a fost singurul fiu al unei foste actrite si al unui fabricant de pesticide. La 16 ani este exmatriculat de la liceu pentru ca s-a plimbat cu motocicleta pe holurile acestuia. Este trimis la “Shattuck Military Academy”.

Marlon Brando a fost unul dintre “actorii metoda” care se baza pe emotiile personale si pe experienta proprie, astfel a reusit sa realizeze un rol absolut exceptional in “A Streetcar named desire".

La 26 de ani renunta la Broadway si se indreapta spre Vest. Interpreteaza primul sau rol intr-un film, un medic paraplegic intr-un spital de veterani, in “The Men”. A petrecut luni bune intr-un spital pentru a se pregati pentru rol.







Elia Kazan il distribuie in rolul lui Stanely in filmul sau “A Streecar Named Desire” in urma caruia Brando este nominalizat la Oscar.

Are o aventura de lunga durata cu Marilyn Monroe.

in 1950 Brando devine o figura emblematica purtand o geaca de piele si stand pe o motocicleta cu rolul sau din “The Wild One”. Il transforma in cel mai dorit barbat din acele vremuri.






Face echipa cu Elia Kazan si Karl Malden pentru filmul “On the Waterfront” unde joaca rolul unui boxeur care ar fi putut fi un rival de temut. Rolul ii aduce tanarului actor si mai multa celebritate.


Mia mult Brandon incepe sa influenteze si moda, femeile isi purtau tunsorile inspirandu-se de la el.

In 1955 castiga primul Oscar cu filmul “On the Waterfront”.

Alegerea rolului din musicalul “Guys and Dolls" a fost insa neinspirata.

Brando s-a casatorit de trei ori avand 11 copii. Prima data cu Anna Kashfi cu care a stat doi ani ( un copil).

Apoi cu Maria Movita Castenda (2 copii), o actrita mexicana,cu care a ramas casatorit tot doi ani.

In 1962, Brando s-a indragostit pe platourile de filmare de la “Mutiny on the Bounty” de Tarita Terripia (2 copii), dar nu se stie anul in care s-au casatorit deoarece anularea nuntii cu sotia anterioara a avut loc in 1968.

A mai adoptat 3 copii si inca 3 i-a avut cu menajera sa.

In timpul vietii Brando a militat pentru drepturile civile si pentru cauzele americanilor nativi.

In 1972 joaca rolul lui Don Corleone in filmul lui Coppola “The Godfather” si primeste inca un Oscar pentru interpretare.

Last Tango in Paris” al lui Bernardo Bertolucci este un film care-l aduce din nou in atentia publicului.

In 1973 primeste un Oscar pe care-l refuza si boicoteaza ceremonia printr-un mesaj al unei actrite pe nume Sacheen Littlefeathe. Aceasta sustine ca Brando nu poate accepta premiul pentru ca Hollywoodul nu face filme despre nativii americani.

In 1974, Brando il pocneste pe fotograful Ron Galella si ii sparge maxilarul. Data viitoare cand cei doi se intalnesc fotograful poarta o casca.

In 1979, joaca rolul Colonelului Kurtz in “Apocalipse Now” al lui Coppola. Se zvoneste ca acesta castiga un million de dolari pe saptamana si devine foarte selectiv cu rolurile sale, stand pe tusa ani buni.

In 1990 fiul sau Christian este acuzat ca l-a ucis pe iubitul surorii sale vitrege, Chyenne. Acesta pledeaza vinovat pentru omor din culpa.

In 1995 fiica sa, Chyenne se spanzura in Tahiti.

Brandon se fereste de lumina reflectoarelor. In 2001 surprinde printr-o aparitie la aniversarea lui Michael Jackson cu care a fost prieten. Din pacate barbatul de odinioara s-a transformat intr-un barbat cu parul alb si multe kilograme in plus.

Marlon Brando moare in 2004 de fibroza pulmonara. Este amintit ca unul dintre marii actori din istoria filmului. Steaua lui troneaza pe “Bulevardul Celebritatilor” din Hollywood si filmele sale sunt inca apreciate si revazute de catre marele public.






Citeste mai mult pe: procinema.ro




Un comentariu:

Cris spunea...

Cred că e o greşeală undeva în titlu...