miercuri, 11 mai 2011

Martha Graham este salutata de Google la 117 ani de la nastere

Asa cum ne-a obisnuit, dar ne-a si surprins de multe ori, si de aceasta data Google isi alege un personaj mai putin cunoscut pe piesajul mioritic spre a fi aniversat. Este vorba despre Martha Graham la 117 ani de la nastere. Fireste ca dupa o asemenea introducere se pune intrebarea, cine a fost marth Graham?

Ei bine, Martha Graham a fost o coregrafa americana renumita si o dansatoare de exceptie care a trait in perioada 11 mai 1894 - 1 aprilie 1991, ce a fost recunoscuta drept una dintre pionierele dansului modern. Ea a fost pentru dans ceea ce a fost Stravinsky pentru muzica clasica, sau Picasso pentru pictura. Ea avea niste miscari speciale in dans, practic a reinventat aceasta arta, iar de la ea s-a format o intreaga scoala. A fost invitata sa danseze la Casa Alba, ca un omagiu suprem pentru intreaga sa creatie si a fost onorata cu inalta distinctie americana "The Medal Of Freedom".

Intreaga sa munca a mai fost recompensata si cu alte distinctii din Franta, Italia, Germania, Marea Britanie, dar si din indepartata China sau Japonie. S-au facut filme dupa viata ei, s-au scris carti, a avut numeroase povesti de dragoste, dintre care una cu un dansator rus celebru la vremea aceea, de altfel ea a ajuns sa danseze de nenumarate ori pe scenele din Rusia.

Google ne ofera pentru aceasta data un logo animat, in care Martha Graham isi prezinta cateva din miscarile care au facut-o celebra pretutindeni in lume. Este de apreciat ca motorul de cautare cel mai folosit pe intreaga planeta tine sa aminteasca omenirii si alte figuri ilustre decat cele obisnuite si care sunt aniversate an de an. Martha Graham intra, iata, in aceasta galerie universala in universul Google.

Atunci cand ne gandim la balet, ne vin probabil in minte dansatoarele cuminti si gingase pictate de Degas, la sfarsitul secolului XIX. Totusi, gingasia aceea s-a preschimbat intr-o maiestrie fizica si expresiva a corpului, capabila sa starneasca cele mai adanci emotii. In secolul XX, dansul a devenit forma de arta de sine statatoare, datorita unor mari dansatori, balerini si coregrafi. Dansatori remarcabili au reusit sa se rupa de normele rigide create pe parcursul secolelor, ajungand la limbaje si forme de expresie corporala uimitoare. Personalitatea lor a fost atat de puternica, incat dansul a devenim mai mult decat executia perfecta a unor fraze de miscare clasice.

Dansul s-a transformat in limbaj al trairilor extrem de puternice. Si nu mai este nevoie de cuvinte, ci de propriul corp. I

sadora Duncan, Rudolf Nureyev, Maya Plisetskaya, Maurice Bejart, Martha Graham si Pina Bausch sunt personaje care au schimbat pentru totdeauna paradigma clasica a baletului si a dansului de scena, in general.

Desemnată de revista Times, în 1998, drept cea mai bună dansatoare a secolului XX, Martha Graham este una dintre cele mai însemnate inovatoare ale dansului modern, căreia i se datorează atât o tehnică specială care a devenit un ritual practicat de marile şcoli de dans din lume, cât şi o filosofie despre dans.



sursa

Niciun comentariu: