luni, 29 august 2011

Zoltan Bela@Anca Poterasu Gallery

Anca Poterasu Gallery va invita, vineri 2 septembrie, incepand cu ora 19.00, la vernisajul expozitiei de pictura “ In Meditation : Feeling the Silence”, a artistului Zoltan Bela.

În cadrul seriei de lucrări Feeling in Silence, Zoltan Bela îşi prezintă cele mai noi perspective artistice interioare şi tehnici de meditaţie: pictate sub influenţa culturii japoneze, cea mai deosebită trăsătură a lucrărilor rezidă, după cum a intenţionat şi artistul, în posibilitatea acestora de a fi privite sau înţelese ca obiecte de meditaţie ele însele.

Picturile Koan şi Prana prezintă publicului afinitatea lui Zoltan Bela pentru arta japoneză: reprezentarea muntelui alb într-una dintre cele două imagini Koan este o vedere contemporană asupra muntelui Fiji, ca un raspuns la vederile lui Katsushika Hokusai, în timp ce urma penei imprimată în zapadă din cea de-a doua imagine Koan poate părea o replică sau un raspuns la sabia ideologică a lui Yukio Mishima; avalanşa de zapadă intitulată Breathe într-una dintre picturile Prana se aseamănă cu un stop cadru dintr-un film de Akira Kurosawa, iar Akashi Kaikyo Pearl Bridge, din cealaltă lucrare Prana, descrie precum într-o carte poştală un orizont asiatic înecat în ceaţa Japoniei.

Apoi, picturile Samsara şi Kosha îl trimit pe Zoltan Bela în diferite zone ale religiei, ca Hinduismul, Budismul, Jainismul, Sikhismul sau altele conexe acestora. Totuşi, dincolo de conotaţiile religioase, imaginea Samsarei pare să faca trimitere şi la principiul non acţiunii din scrierile lui Yasunari Kawabata, iar păianjenul şi musca din imaginea Kosha, care supun atenţiei problema conştiinţei umane, par realizate dintr-o pensulaţie ca un gest de kabuki. Frumuseţea tuturor picturilor din această expoziţie, se adresează mai degrabă sufletului privitorilor decât intelectului acestora, deşi mesajul fiecărei lucrări este cumva asemanator unui gând…Textul expozitiei a fost scris de Adina Zorzini.

Expoziția este deschisă până la data de 28 octombrie 2011.
In perioada 6 – 25 septembrie galeria va fi inchisă pentru participarea la târgurile de artă Preview Berlin si Art Moscow. www.previewberlin.com www.art-moscow.ru/en

Va astept cu drag,
Anca Poterasu

sursa

Niciun comentariu: