duminică, 6 noiembrie 2011

Filmul de duminica: La vita e bella, 3 premii Oscar si 4 nominalizari

La vita e bella - 1997
regia Roberto Benigni

Filmul este o fabula, in stil chaplinian, despre puterea imaginatiei de a se impotrivi crudelor realitati din Europa in timpul celui de-al II-lea razboi mondial.

In centrul povestii se afla Guido (Roberto Benigni) - un personaj incantator, caracterizat printr-o inocenta copilareasca si nutrind un mare vis: acela de a deschide o librarie proprie. Este anul 1939; Guido a venit in Arezzo, un orasel din Toscana, impreuna cu prietenul sau, poetul Feruccio (Sergio Bustric), ignorand antisemitismul manifestat, cu din ce in ce mai multa violenta, de catre guvernul fascist.

Guido se indragosteste de Dora, o tanara si frumoasa profesoara (Nicoletta Braschi, actrita preferata a lui Benigni). Din pacate, Dora, pe care el o numeste "Printesa", este logodita cu un oficial fascist din localitate. Dar Guido nu se lasa impresionat si, in felul sau amuzant, reuseste sa o cucereasca pe aleasa inimii lui si sa o determine sa il urmeze.

Dupa sapte ani, ii gasim pe Guido si Dora casatoriti si cu un fiu, Giosue (Giorgio Cantarini). In sfarsit, Guido a reusit sa-si deschida libraria mult visata. Din pacate, antisemitismul a atins in Italia cote maxime si, intr-o zi, Guido si fiul sau sunt ridicati de catre fortele de ordine si internati intr-un lagar de concentrare. Pentru a ramane alaturi de cei dragi, Dora cere sa mearga si ea in lagar.

De acum incolo, unicul scop al lui Guido este sa-si salveze fiul si, mai ales, sa salveze inocenta acestuia,deorece nu wrea sa ajunga precum este el.

Premii :
Oscar - rol principal masculin - Roberto Benigni
Oscar - cel mai bun film strain
Oscar - coloana sonora - Nicola Piovani
Nominalizare Oscar - regizor - Roberto Benigni
Nominalizare Oscar - montaj - Simona Paggi
Nominalizare Oscar - cel mai bun film - Gianluigi Braschi, Elda Ferri
Nominalizare Oscar - scenariu - Vincenzo Cerami, Roberto Benigni



sursa

Niciun comentariu: