miercuri, 7 decembrie 2011

Diego Rivera pictor mexican celebrat de Googlela 125 de ani de la nastere printr-un logo special


Diego Rivera a fost unul dintre cele mai renumiti pictori din Mexic. El sa razvratit impotriva scolii de pictura traditionala si a dezvoltat un stil care combina ideile istorice, sociale, si politice. Picturile sale reflecta schimbarile culturale care au loc in Mexic si in jurul lumii in secolul XX turbulente.

Motorul de cautare Google celebreaza 125 de ani de la nasterea lui Diego Rivera, printr-un logo special si viu colorat.

Cine este Diego Rivera

Diego Rivera Maria si fratele sau geaman Carlos s-au nascut in Guanajuato, la 8 decembrie 1886. Mai putin de doi ani mai tarziu fratele sau a murit. Parintii lui Diego au fost Diego Rivera si Maria Barrientos de Rivera. Tatal sau a lucrat ca profesor, editor pentru un ziar si inspector de sanatate. Mama lui a fost medic.

Diego a inceput sa deseneze la varsta de trei ani. Tatal sau i-a construit putin mai tarziu un studio. Copil fiind, Rivera a fost interesat si de trenuri si de masini si a fost poreclit "inginerul". Familia lui s-a mutat la Mexico City, Mexic, in 1892.

In 1897 a inceput sa studieze pictura la Academia de Arte Frumoase din Mexico City. Instructori sai au fost Andrés Ríos, Félix Para (1845-1919), Santiago Rebull (1829-1902), si José María Velasco (1840-1912). Para i-a aratat lui Rivera arta mexicana, care era diferita de arta europeana. Rebull l-a invatat ca un desen bun este baza unei picturi bune. Velasco l-a invatat cum sa creeze efecte tridimensionale. El a fost, de asemenea, influentat de activitatea lui José Guadalupe Posada (1852-1913), care au produs scene din viata de zi cu zi a mexicanilor, gravate pe metal.

Visa sa studieze in Europa

Desi Rivera a continuat sa lucreze in Mexic, a visat sa studieze in Europa. In cele din urma, Teodora A. Dehesa, guvernatorul din Veracruz, Mexic, care a fost cunoscuta pentru finantarea artistilor, a auzit despre talentul lui Rivera si a convenit sa plateasca pentru studiile sale in Europa. In 1907, Rivera a plecat la Madrid, Spania, si a lucrat in atelierul lui Eduardo Chicharro. Apoi, in 1909 s-a mutat la Paris, unde a fost influentat de pictorii impresionisti, in special de Pierre-Auguste Renoir (1841-1919). Mai tarziu, el a lucrat intr-un stil inspirat de post-impressionistii Paul Cézanne (1839-1906), Paul Gauguin (1848-1903), Seurat Georges (1859-1891), Henri Matisse (1869-1954), Raoul Dufy (1877-1953) si Amedeo Modigliani (1884-1920).

Rivera si-a continuat calatoriile in Europa si a experimentat mai multe stiluri de pictura. A produs intre 1913 si 1917 o serie de lucrari cu tematica cubista (un tip de arta abstracta, de obicei, bazata pe forme sau obiecte, mai degraba decat pe imagini sau scene, in stil. Unele dintre piese au teme mexican, cum ar fi Guerrillero (1915). Prin 1918 a produs schite din creion deosebit de apreciate, un exemplu fiind auto-portretul. El si-a continuat studiile in Europa, calatorind pe intreg teritoriul Italiei, unde a invatat tehnicile de pictura de fresca (in care vopseaua se aplica pe tencuiala umeda) si pictura murala inainte de a reveni in Mexic in 1921.

Picturi murale si fresce

Rivera credea ca toti oamenii ar trebui sa poata vedea arta sa, nu doar cei care ii cumpara tablourile. El a inceput pictura murala pe zidurile cladirilor publice. Prima pictural murala a fost Creation (1922), in Amfiteatrul Bolívar de la Universitatea din Mexic. A fost prima pictura murala importanta a secolului XX. In lucrarile sale de mai tarziu a folosit teme istorice, sociale, politice si pentru a arata istoria si viata poporului mexican.

Intre 1923 si 1926 Rivera a creat fresce in cadrul Ministerului Educatiei din Mexico City. Frescele din auditorium-ul Scolii Nationale de Agricultura din Chapingo (1927) sunt considerate capodopere. Tema generala a frescelor este dezvoltarea umana, biologica si sociala. Picturile murale din Palatul de Cortés in Cuernavaca (1929-1930) descriu lupta impotriva cuceritorilor spanioli.

Operele lui Rivera

In 1929 sa casatorit cu artista Rivera Frida Kahlo (1907-1954). Artistul a calatorit apoi in Statele Unite, unde a produs multe opere de arta, intre 1930 si 1933. In San Francisco, el a pictat murale pentru Clubul Bursei de Valori si pentru Scoala de Arte Frumoase din California. Doi ani mai tarziu, el a avut o expozitie la Muzeul de Arta Moderna din New York. Una dintre lucrarile sale cele mai importante este fresca din Detroit Institute of Arts (1933), care descrie viata industriala din Statele Unite ale Americii.

Rivera a revenit la New York si a inceput sa picteze o pictura murala pentru Rockefeller Center (1933). A fost fortat sa inceteze lucrul mural, deoarece a inclus o imagine a lui Vladimir Ilici Lenin (1870-1924), fondator al Partidului Comunist din Rusia si primul lider al Uniunii Sovietice. Multi oameni din Statele Unite nu sunt de acord cu comunismul, astfel ca murala cu Lenin a fost mai tarziu distrusa. Rivera a fost membru al Partidului Comunist mexican si multe dintre lucrarile sale sunt reprezentari ale convingerilor sale politice.

In New York, Rivera a facut si o serie de fresce pe panouri mobile reprezentand un portret al Americii pentru Institutul Independent al Muncii, asta inainte de a reveni in Mexic in 1933.

Inapoi in Mexic

Rivera s-a intors in Mexic, unde a pictat o pictura murala pentru Palatul de Arte Frumoase din Mexico City (1934). Aceasta a fost o copie a proiectului pe care el il incepuse in Rockefeller Center. In 1935 Rivera a inceput mai multe fresce, pe care le-a lasat insa neterminate, in 1930, la Palatul National. Frescele arata istoria Mexicului din perioada pre-columbiana si se incheie cu o imagine a lui Karl Marx (1818-1883), filozof german ale caror idei au devenit mai apoi cunoscute ca marxism. Aceste fresce arata convingerile politice ale lui Rivera si sprijinul sau acordat marxismului. In 1940 Rivera a revenit la San Francisco pentru a picta o pictura murala pentru un colegiu pe o tema culturala.

In 1951, se organizeaza o expozitie in onorarea a 50 de ani de arta Rivera, eveniment care a avut loc la Palatul de Arte Plastice. Ultimele sale lucrari au fost mozaicuri pentru stadionul de la Universitatea Nationala si pentru Teatrul insurgentilor, precum si o fresca din Spitalul de Securitate Sociala No. 1.

Sotia sa Frida Kahlo a murit pe 13 iulie 1954, iar Diego Rivera a murit in Mexico City pe 25 noiembrie 1957.

sursa

Niciun comentariu: