vineri, 4 mai 2012

Damien Hirst, cel mai bogat artist în viaţă

 În documentarul difuzat la o televiziune britanică, criticul de artă incisiv Robert Hughes atrage că marketingul şi moda au înlocuit valorile tradiţionale prin care arta era apreciată după calitate. În societatea actuală de consum, însemnătate pe care o mai păstrează arta este, în viziunea sa, una financiară, sumele ameţitoare la care este tranzacţionată aceasta aceasta fiind principalul factor care atrage mulţimile în muzee.

 Doi dintre artiştii despre care Huges spune că valorează pe piaţă mai mult decât merită sunt Andy Warhol şi Damien Hirst. Întrebarea sa este dacă vizitatorii expoziţiei sale deschise la Tate Modern vin să îi admire arta sau să se minuneze de milioanele de lire pe care le reprezintă. Unii critici susţin ideea că Hirst a realizat cele mai originale creaţii până la mijlocul anilor ’90 şi că tot ce a urmat a fost o repetiţie. Arta sa, transformată într-o linie de producţie, s-a bucurat mai apoi de un mare succes, fiind ea însăşi, la urma urmei, un comentariu asupra culturii de consum

Şi Warhol s-a referit la cultura consumatorului, s-a repetat şi a angajat muncitori din fabrică pentru a-i produce arta, însă succesul comercial de care a beneficiat nu a fost la fel de mare precum cel al lui Hirst.
Despre Hirst se spune că este cel mai bogat artist din Marea Britanie şi chiar din lume. În 2009, Sunday Times estima averea sa la 287 milioane €, incluzându-l pe Hirst în lista celor mai bogaţi oameni din regat. În 2008, managerul afacerilor lui Hirst afirma însă cu satisfacţie că Hirst este miliardar în dolari, lucrările sale fiind în topul bunurilor investiţionale.


Echipa care produce lucrările de artă semnate de Hirst numără 160 de angajaţi. A deţinut numeroase proprietăţi, din Anglia în Mexic, inclusiv conacul Toddington în valoare de 3,6 milioane €, unde plănuia să îţi ţină colecţia sa privată de artă, evaluată la peste 307 milioane € şi care include un autoportret de Francis Bacon, pe care l-a cumpărat în 2007 pentru 19,5 milioane €.
Un antreprenor inspirat, Damien Hirst a conceput un sistem prin care s-a asigurat că el va beneficia de cei mai mulţi bani pe seama artei sale şi nu viitorii săi cumpărători. Cu toate că la vârsta de 46 de ani a reuşit să strângă o avere din arta sa, Hirst spune că titulatura de cel mai bogat artist în viaţă nu este tocmai una pe care şi-ar inscripţiona-o pe piatra funerară.


sursa http://www.artmark.ro/2012/04/damian-hirst-cel-mai-bogat-artist-in-viata/

Niciun comentariu: