vineri, 22 aprilie 2011

Christian Paraschiv invitat la Arttaste

« HISTORYLINE »
EXIL SI COMUNISM IN ROMANIA


Cu citva timp in urma, unul dintre elevii mei de origine tibetana, care traieste ca si mine in exil, mi a povestit ca niste prieteni i au vorbit de comunisme ca si cum a fost prost aplicat in tarile de Est si ca este o ideologie cu reeale posibilitati pentru viitor. Facind efortul de a ramine calm incep sa ii povestesc destinul tarii mele Rominia.
Comunismul in Romania a fost impus cu forta de Armata Sovietica in august 1944, cind armata romina a intors armele impotriva nemtilor ca urmare a Loviturii de stat organizata de Rege, si care a permis ocuparea tarii de catre rusi intr un timp record.
Fotografiile de arhiva arata citiva zeci de tovarasi mergind in intimpinarea trupelor rusesti ce intrau in Bucuresti. In fine... ori si cine care este pasionat de istorie poate sa se documenteze, sa constate ca fortind abdicarea regelui in 1947 si cu alegerile falsificate, tara a devenit comunista in numai 3 ani. Eu sunt nascut in 1953 in acest regim. Deci pot spune ca am “beneficiat” cu forta odata cu nasterea de aceasta educatie comunista 100 %. Pentru a intelege exact lucrurile, voi incepe prin descrierea unei sicitati unde notiunea de individ- persoana unica si non repetabila- nu are nici un sens fiindca nu exista, prin decret ideologic. Persoana este inlocuita cu uniforma . In tara tu ai un unic tata :dictatorul si o unica mama sotia lui. Un sistem ce este fondat pe propietatea comuna a tuturor, unde fiecare este proprietar pe tot si pe nimic in acelasi timp, proprietatea privata nu mai exista. Deci notiunea de responsabilitate individuala a disparut. Locuim intr o casa si cum nu suntem direct proprietari, casa nu este ingrijita, lucrarile de intretinere sunt facute de Stat in principiu . Uzinele, pamintul, terenurile agricole, bunurile culturale si materiale devin niste ruine. Intr-un sistem unde nu exista proprietate privata, concurenta nu exista de loc, produsele alimentare, fructele, legumele, piinea, uleiul, untul, iaurtul sau hainele, mobilele etc…sunt identice. Calitatea produselor nu are nici o impotanta nu este o preocupare consumatorii se supun nu au de ales. Uniforma este generalizata incepind cu gradinita. Programul de munca este in continu de luni pina simbata. Duminica de multe ori munca patriotica, doua saptamini de concediu pe an si doua zile libere pe an. In felul acesta populatia este ocupata tot timpul nu mai are timp sa gindeasca. Totalitarismul stilceste totul. Cei care refuzau sa se imbrigadeze erau considerati ca inamici ai poporului si riscau asi pierde libertatea. Nationalizarea totala taia ori si ce autonomie a cetateanului. Dependenta economica acompanie toata lumea de la nastere pina la moarte. Totalitarismul sistemului a condus la pierderea totala a libertatii individuale si pentru a incerca a avea una chiar minima , trebuia sa apartii partidului. Cultul extrem al personalitatii si practica dictaturii tovarasesti, instaurase controlul spiritual prin care « un mare spirit » gindea pentru tot poporul. Incepind cu 1975 lucrurile au devenit insuportabile. Dictatorul si partidul sau au decretat cite calorii trebuie ca fiecare tovarasi sa manince pe zii, intre 1200 si 2500 calorii, in functie de tipul de munca practicat si de clasa sociala – muncitor taran intelectual. De asemenea Dictatorul si partidul au decretat controlul ginecologic lunar al femeilor la locul lor de munca pentru a vedea daca sunt insarcinate sau nu. Avortul a fost interzis si pedepsit cu 20 de ani de puscarie pentru doctor si pacient.

Dictatorul si partidul au decretat ca populatia trebuie sa primeasca tichete de ratii ca in timpul razboiului, fiecare cetatean avea dreptul la 500 de zahar, 500 geame de ulei, un pachet de unt de 100 gr pe luna. Salvarea inainte de se deplasa in cazul unei urgente medicale, intreba virsta pacientului. Daca acesta avea mai mult de 60 de ani salvarea nu mai venea. Dictatorul si partidul au decretat ca populatia trebuie sa faca economie de energie . Curentul electric era taiat trei ori pe zii, pentru o ora sau doua. Gazul nu avea deloc presiune, aproape nu puteai sa il folosesti si accidentele erau dese. Dictatorul si partidul au decretat oprirea totala a importului de bunuri alimentare, culturale si tehnice. Totul trebuia fabricat in tara. In Romania nu exista decit un partid cel comunist si un singur candidat pentru a fii presedinte. Votul era obligatoriu chiar si bolnavii sau cei grav acidentati erau obligati sa voteze la spital. Incepind cu 1980 populatia nu mai gasea nimic pentru a se alimenta, chiar si tichetele de ratii nu serveau la nimic. Dictatorul si partidul au decretat construirea palatului Dictatorului numit Casa Poporului una din cele mai mari constructii din Europa. Pentru aceasta au decis sa darime doua cartiere vechi din Bucuresti sa demoleze vechi biserici si minastiri ce faceau parte din patrimoniu nationa. Pentru ori si ce difamatie a regimului s au a Dictatorului ori ce cetatean putea fii condamnat la 10 ani de inchisoare. Dictatorul si partidul au decretat ca populatia ca masinile de scris in posesia ori carui cetatean trebuiesc declarate la politie acompaniate de o pagina dactilografiata, in felul acesta puteau sa prevada imprimarea manifestelor impotriva regimului. O persoana din patru era informator sau angajat al Securitatii/ iar 40% din populatie era ascultat la telefon. Dictatorul si partidul au decretat ca taranii trebuie sa traiasca in blocuri construite in beton. Pentru aceasta multe sate erau in demolare sau in pericolul de a fii distruse.

O persoana care nu mai avea de lucru trebuia sa isi gaseasca repede un alt loc de munca, altfel risca sa faca citiva ani de inchisoare pentru parazitisme. Oficial in Romania comunista somajul nu exista.

O persoana care avea in posesia sa un dollar sau o marca geramana sau lira sterlina risca 5 ani de inchisoare. Dictatorul si partidul au decretat interzicerea tuturor imaginilor implicind simboluri religioase sau femei goale. Fustele nu trebuiau sa depaseasca genunchiul. La tara taranii erau obligatis sa creasca un porc s au un vitel pentru Stat. Dar pe piata nu gaseau sa cumpere furaje pentru ai hrani. Deci ei erau obligati sa devina hoti. Noaptea mergeau pe tarlalele cooperativelor sa fure furaj din un bun backsis pasnicului. In facultati cartile filozafilor idealist germani erau interzise. Nici o documentatie sau revista occidentala nu mai era disponibila incepind cu anii 70. Pentru televiziune exista un singur programme de 2 ore dintre care o ora zilnica pentru tot ceea ce a facut Dictatorul in ziua respectiva. Pentru a putea circula in strainatate, trebuia facuta o cerere de pasaport la politie si a explica motivele clare a acestei cereri. Am asteptat 4 ani inaintea obtinerii pasaportului pentru Franta si a recupera un premiu cistigat la un festival international de arta 4 ani inainte. Sotia mea si fiica mea au ramas ca garantie in tara pentru a ma obliga sa ma intorc. Dupa decembrie 1989, totalitarismul s a prabusit si dependenta economica a persoanelor a fost inlocuita din ce in ce prin autonomia individuala ; a cistiga banii necesari vietii tale prin mijloace proprii a permis cresterea autonomie individuale si aparitia pluralitatii unor interese in societate. Omul nu este numai materie si carne, existenta sa spirituala si morala este mult mai importanta ; centrul sensului moral este demnitatea morala si importanta acordata acestei demnitati este sursa sensului justitiei. O societe guvernata normal asigura ordinea si garanteaza de o maniera ferma demnitatea umana. Daca sfirsitul razboiului rece a fost considerat ca unsfirsit al acestei « istoriei » si daca sistemul liberal a putut incetul cu incetul sa inlocuiasca sistemul despotic totul a fost posibil fiindca primul este bazat pe principiul demnitatii umane, pe cind al doilea nu recunoaste acest principiu si il calca in picioare. Aceasta tranzitie postcomunista trebuie sa rezolve problema, din ce in ce prezenta in aceasta tara, garantia demnitatii umane Un singur bemol : prezenta aproape generalizata, in toate structurile sociale, a oameniilor din vechiul partid si Securitate, nostalgicii vechiului regim.

Astazi, Romania are aproape de trei ori mai multi politisti si oameni care lucreaza pentru securitatea statului decit Franta raportat pe numarul de locuitori, deci asteptam………..

Christian Paraschiv 2011


Mail primit de la Bucuresti pe 22 aprilie 2011

Buna dimineata!. Noi am inceput sa lucram si sa corespondam protocolar, iar acum m-am bucurat mult pt ca aveti un dialog cu publicul Dumneavoastra si nu numai. Tema intalnirii si textul nu m-au surprins, eu v-am considerat din prima clipa un aristrocat din nastere, faceti parte din meritocratia europeana care ma tem ca nu poate fi digerata in mediul romanesc actual. Am fost impinsi sa lucram impreuna pt ca nimeni nu a avut indrazneala sa-si lege numele de ideile ce transpar din expozitie. Eu vin la propiu din neamul lui Apunake si am facut mereu expozitii care nu erau de stanga, dar veneau prin protocoale culturale. Pt a intelege mai bine va rog sa deschideti http://sites.google.com/site/avangardaromana/grigore-cugler , sa intelegeti raceala care exista intre mine si cel care m-a primit la Oficiu de expozitii ca si secretar serios de partid, sau temerile celorlalti. Eu v-am perceput ca pe Francis Picabia care detesta ismele cu toate ca a colaborat cu mai toti, cu Duchamp in special. In 1920 el spunea: Dada se inchide in el insusi, a murit. Nu a fost atras de Revolutia permanenta a lui Breton, de Trotski, de comunism, de distrugerea claselor privilegiate, de erotizarea proletariatului cum sustinea Grerasim Luca. A fost un mare Dandy al picturii moderne. A creat epigoni ce nu recunosteau inspiratia picabiana. Colectionarii lui sunt oameni avizati si cultivati. Nu a suportat nici o dictatura politico-estetica. Acum tema si fff. inspiratul obiect de pe afisul Dumneavoastra nu stiu cum ar fi receptionat aici. Aici toata lumea gandeste stangist si se declara luptatori impotriva lui Ceausescu. Ceausescu este strain de poporul roman pt ca a privit numai modelul coreean si chinez. Toti am simtit ca nu putem asimila asta. ----------------. Sunt invitati tineri artisti francezi fff stangisti, arta se face in strada si se straduiesc sa omoare capra vecinului Mircea Cantor sau Adrian Ghenie. La noi nu a fost tradusa cartea lui Dominique Noguez LENIN DADA, a aparut doar o recenzie http://.zf.ro/ziarul-de-duminica/lenin-dada-de-dominique-noguez-8082663, dar istoria de stanga a inceput aici din 1916. Stanga este f activa si asteapta cu mare interes aparitia unui presedinte francez de stanga care sa le intareasca pozitia. Pozitia mea nu vreau sa va intoarca din drum. Ca de fiecare data incerc doar sa supun cu sinceritate atentiei gandurile mele. Cred ca pt tinerii de aici intalnirea cu travaliul artistic al artistului Paraschiv, lupta pt pastrarea independentei chiar si fata de Oudin, modelul profesorului/mestesugar de elita si al luptatorului, al cavalerului in lupta cu viata si moartea va fi de mare interes si sustinere. Va doresc ganduri bune si inspiratie, spor in toate, liniste si pace sufleteasca in aceste mari zile de trecere, A.



















expo Paraschiv Historyline Exil et Communisme 2011 Galerie Oudin /Paris /





















expo Paraschiv Historyline Exil et Communisme 2011 Galerie Oudin /Paris /






















Urs Politic 2009/ copyright Paraschiv courtesie Galerie Oudin /Paris /













Urs Politic 2009/ copyright Paraschiv courtesie Galerie Oudin /Paris /




















Cruciada 2007/ copyright Paraschiv courtesie Galerie Oudin /Paris






















ADN Paraschiv 2009/ copyright Paraschiv courtesie Galerie Oudin /Paris /





















Comunisme 2009/ copyright Paraschiv courtesie Galerie Oudin /Paris /















Armata rosie 2009/ copyright Paraschiv courtesie Galerie Oudin /Paris /


















PASTE 2000/ copyright Paraschiv courtesie Galerie Oudin /Paris /










Fara titlu 1980/ copyright Paraschiv courtesie Galerie Oudin /Paris /

Niciun comentariu: