miercuri, 27 iunie 2012

SERGIU CELIBIDACHE - 100 de ani de la naşterea celebrului dirijor, surpriza Google

SERGIU CELIBIDACHE, cunoscutul dirijor şi compozitor român, este astăzi omagiat de GOOGLE, printr-un logo special. Google le aminteşte utilizatorilor că se împlinesc 100 de ani de la naşterea lui SERGIU CELIBIDACHE. S-a născut la Roman, în judeţul Neamţ, pe 28 iunie 1912 şi s-a stins în Franţa, în 1996.

Cariera lui SERGIU CELIBIDACHE este strâns legată de Germania, locul unde şi-a perfecţionat studiile şi unde a cunoscut cele mai mari succese ca dirijor şi api compozitor. A condus Orchestra Filarmonică din Berlin şi Orchestra Radio din Stuttgard. Pentru o vreme, a condus Orchestra Naţională din Paris şi Orchestra Simfonică Radio din Stockholm. În 1979 primeşte funcţia de director muzical general al oraşului München şi de dirijor permanent al orchestrei filarmonice din acest oraş. Sub conducerea sa, Filarmonica din München devine una din cele mai bune orchestre simfonice din lume.

 Un fapt mai puţin cunoscut este faptul că înregistrările pe discuri cu concertele conduse de Sergiu Celibidache sunt foarte rare, dirijorul refuzând constant astfel de înregistrări. Considera discurile drept nişte "clătite cântătoare". Maniera sa dirijorală originală putea fi "savurată" doar în sala de concerte, de aceea Celibidache socotea că a asista la un concert însemna să iei parte la momentul în care "ia naştere muzica". Timp de 40 de ani nu au existat înregistrări din concertele lui SERGIU CELIBIDACHE. După moartea sa, pe piaţă au apărut mai multe CD-uri şi înregistrări video, pe care Celibidache le-a permis în timpul vieţii.

sursa



Niciun comentariu: