duminică, 24 octombrie 2010
Justinian Scărlătescu - Expozitie de fotografie
Vernisaj 27 octombrie, orele 18.00
Lobby - ul Athenee Palace Hilton
Galeria GoldArt şi Hilton Art Club prezintă în perioada 27 octombrie-7 decembrie, expoziţia de fotografie “ Fluid Morning “ a artistului Justinian Scărlătescu. Pictor ca formaţie, tânărul artist foloseşte fotografia şi intervenţia pe fotografie, pentru a crea imagini ce depăşesc un eventual scop documentar, în favoarea surprinderii ineditului atmosferei. Aceste momente, unice, devin “suveniruri”, din ce in ce mai mult, în timpurile de acum.
Seria de fotografii realizate la Tescani prezintă atmosfera dimineţii la târgurile tradiţionale din această zonă. S-a încercat surprinderea unor momente, aparent neimportante, deoarece fac parte din rudimentarul vizibil în fiecare zi. Imagini care nu ţin neapărat să spună ceva anume, ci au doar intenţia de a transpune privitorul în acel spaţiu, purtător de semnificaţii şi amprentă locală.
Un alt subiect propus de artist, dar oarecum înrudit cu primul , este Târgul de anticari. Obiectele vechi, care acumulează informaţie şi cresc în valoare o dată cu scurgerea timpului, intră în contrast cu starea obiectului din zilele noastre, a cărui principală caracteristică este perisabilitatea
Fiecare obiect vechi ascunde o “poveste”, o istorie proprie, pe deoparte, şi una a perioadei din care provine, devenind astfel un obiect complex şi complet, reprezentant al unei ierarhii a valorilor reale, armonizată intens pozitiv.
În aceeaşi idee, artistul a folosit aparatele foto pe film, foarte vechi şi rudimentare tehnic, pentru a obţine imagini simple şi departe de orice intervenţie a tehnicii moderne.
Eliberate de orice amprentă a contemporanului, fotografiile vor să trecă dincolo de orice înseamnă “tehnicitate ” digitală, speculează şi fructifică eroarea tehnică, pentru a oferi un plus de plasticitate şi vibraţie, apropiindu- le de pictură şi grafică.
Alegerea acestui mod de exprimare, pe langă partea lui de manifest, vine şi din predilecţia artistului spre Experimental.
S-a optat pentru developarea imaginilor pe pânză şi intervenţia ulterioară în culori de ulei sau acrilic, pentru a împinge fotografia în zona obiectului unic . Dacă fotografia poartă, prin definiţie, unicitatea clipei surprinse, imortalizată şi imaterială, atunci, prin acest procedeu tehnic se completează şi partea palpabilă, materială a obiectului finit.
Vă invităm să vă bucuraţi alături de noi de această întoarcere către valorile estetice reale, care rămân valabile dincolo de trecerea vremurilor.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu