Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC) a anunţat ieri câştigătorii celei de-a doua sesiuni a concursului de proiecte cinematografice pe 2010. Dintre cele şapte proiecte de lungmetraj câştigătoare, se remarcă prezenţa unor nume de regizori mai puţin rulate până acum, aflaţi la al doilea film. Astfel, proiectul „Evadarea", în regia lui Andrei Gruzsniczki (autorul filmului „Cealaltă Irina"), a obţinut cea mai mare finanţare din partea instituţiei: 1.489.109 lei.
Pe locul al doilea s-a situat proiectul „Domnul de la curte", în regia lui Corneliu Gheorghiţă (autorul filmului „Europolis"), care a obţinut 1.340.795 de lei. Pe locul al treilea se află proiectul „Poziţia copilului", în regia lui Călin Netzer, pe un scenariu de Răzvan Rădulescu, care a obţinut o sumă de 1.082.112 lei. Atât Peter Călin Netzer, cât şi Napoleon Helmis, aflat pe locul 5, cu scenariul „By Pass", sunt autori aflaţi la al treilea film: Netzer a mai regizat „Maria" şi „Medalia de onoare", iar Helmis este autorul „Italiencelor" şi al comediei „Nuntă în Basarabia".
Bobby Păunescu, cu două filme câştigătoare
Totodată, casa de producţie Mandragora Movies - deţinută de magnatul Bobby Păunescu - a primit finanţări de la CNC pentru două coproducţii: „Diaz" şi „Itaker". O sumă de 42.500 de lei a fost obţinută de proiectul „Diaz", în regia lui Bobby Păunescu.
Un credit de 34.512 lei a fost acordat proiectului „Itaker", în regia lui Toni Trupia. Este vorba despre scenariul pentru care actorul italian Michele Placido, interpretul comisarului Cattani din „Caracatiţa", aflat printre scenarişti, a făcut lobby cu ocazia vizitei sale în România din octombrie anul trecut. Filmul - pe care Placido îl va coproduce cu magnatul român Bobby Păunescu - va reda călătoria unui copil din nordul Italiei, plecat în căutarea tatălui său, imigrant în Germania, în anii '60.
Ca de obicei, surprinde prezenţa „sub linie", printre proiectele necâştigătoare, ale unor nume prestigioase ale cinematografiei româneşti. Printre cei care nu s-au „încadrat" se află: Adrian Sitaru, Iosif Demian, Ruxandra Zenide, Anca Damian. Surprinde mai ales numele regizorului Nicolae Mărgineanu, un clasic al filmului românesc („Luchian", „Întoarcerea din iad", „Undeva în Est"), aflat „primul sub linie", cu proiectul „La Poarta Albă", despre universul concentraţionar al anilor '50, pe un scenariu de Oana Cajal.
„De la noi a plecat cu note bune", explică criticul de film Irina Margareta Nistor, membru al comisiei de selecţie. „Mărgineanu a fost depunctat din cauza casei de producţie, socotită lipsită de performanţe. Este vorba de propria sa casă, Ager Film, cu care produce documentare admirabile despre închisorile comuniste sau lungmetraje precum «Binecuvântată fii, închisoare!». În mod evident, aceste filme, deşi foarte bune, nu au cum să facă succes de public sau să ia premii prin festivaluri. Singurele case cu punctaj bun în prezent sunt socotite cele ale lui Tudor Giurgiu - Libra Film - şi Cătălin Mitulescu - Strada Film", mai spune criticul de film.
5,5 milioane de lei este suma alocată de CNC pentru proiectele de lungmetraj ficţiune.
Foto: arhivă adevărul, dan luca, mediafax
Andrei Gruzsniczki,Corneliu Gheorghiţă şi Călin Netzer
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu