Folosind panouri ample, de lemn vechi, recompuse din bucati, ca intr-un puzzle urias, ce preiau şi distilează retorica bizantina intr-un discurs recuperator, Matei Enric compune prin refacerea fragmetului. Senzatia de atemporalitate pe care o trezesc lucrarile lui, artistul o justifica astfel : "Prin arta mea, incerc sa preiau elemente apartinand unui alt timp, pe care le traduc intr-un limbaj propriu artei contemporane. Compozitiile mele, modul in care se decupeaza lucrarea de spatiul neutru al peretelui, raportul dintre elementele compozitionale, toate au rostul de a crea un spectacol vizual, de a transmite o stare si au ca fundament armonia ce exista in natura".
In cea de-a cincea expozitie personala, Matei Enric ne intampina cu o noua provocare. Plecand de la radacina cuvantului Holocaust (ardere de tot din greaca veche, holos – întreg, kaustos – ars), artistul sondeaza profunzimile intime ale acestei formule. Interpretarea se face intr-o nota mai ampla, situandu-se in raport cu starea omului contemporan. Discursul plastic, scoate in relief o trauma a fiecaruia dintre noi. Omul contemporan, pierdut intr-un labirint al istoriei, sub presiunea timpului ce se scurge impotriva sa, incearca sa protejeze si sa profite, intr-o lupta ce stie ca este deja pierduta. In aceasta viziune, artistul infatiseaza omul mistuit de propria dorinta de viata. Aceasta patima devine propriul rug, ardere totala, mod de a fi ce este inscris in fiinta lui, destin si destinatie. Natura lui fiind astfel, omul nu se poate impotrivi sau eschiva in nici un chip.
Va asteptam sa participati la vernisajul expozitiei ce va avea loc Vineri, 4 mai, ora 18.30 in Galeria 26/OTA, Strada Doctor Staicovici, 26.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu