marți, 8 octombrie 2013

Mircea Cantor - Q.E.D Actul II @ MNAC

Joi 10 octombrie 2013, ora 18.30 MNAC vă invită la un eveniment special în prezența artistului, pentru a marca schimbarea parțială a lucrărilor din expoziția Mircea Cantor - Q.E.D.

In acestă a doua perioadă a expoziției de la MNAC, Mircea Cantor va prezenta publicului alături de noile filme anunțate în această primăvară, o serie de lucrări importante (unele in premieră) pentru a oferi o imagine cit mai cuprinzatoare asupra complexității demersului său artistic.
Printre acestea amintim filmele Tracking Happiness, The leash of the dog that was longer then his life si Zooooooom. De asemenea seria de desene EASY, sculptura/interventia in situ in fața MNAC: Second step, lucrarea Airplanes and angels - covorul zburator intr-o nouă versiune, precum și instalația de mari dimensiuni Fishing Flies cu care câștigase în 2011 Premiul Marcel Duchamp la Paris.

Ioan Opriș, cantorul din Maramureș va „rosti” cu această ocazie Versul lemnului, compus la cererea lui Mircea Cantor, pe muzică de înmormântare pentru a povesti lângă lucrarea Prag resemnat drumul lemnului din pădure până la dispariție/putrezire, iar Oanea Vasile, invitatul lunii octombrie în Camera de oaspeți va expune o selecție amplă de fotografii ce documentează peste 30 de ani de evenimente existentiale ale comunitatii din satul său maramureșan.
______________

" Vasile Oanea este un țăran maramureșan, in sensul cel mai nobil pe care acest termen il încarnează. Pe lângă faptul că timpul lui din viata de zi cu zi îi este ocupat de munca in gospodaria sa, ritmat de cursul anotimpurilor, Vasile Oanea este și un fotograf înveterat. De vreo 30 de ani de zile fotografiază tot ceea ce îi iese în cale in satul său: oamenii in primul rând - țărani suprinși la munca câmpului sau in zilele de sarbatoare (Craciun, Paști, Rusalii, Sf. Maria). Fotografiile lui sunt directe, fără pretenții estetice. Modul lui deloc invaziv de a surprinde lumea satului său, prietenia și intimitatea cu oamenii și subiectele, conferă imaginilor lui o autenticitate și sinceritate greu de găsit la orice alt fotograf documentarist sau etnograf . Pentru camera de oaspeți am ales din miile de fotografii care le deține (o adevarată memorie), citeva sute care sunt grupate pe teme diverse: Viflaimul, nunta maramureșeană, înmormântare in Maramureș, copii, femeile din satul său.

Pe Ioan Opriș îl auzisem într-o zi în Maramureș când recita un "vers" (cântec de jale despre viața celui decedat) la o înmormântare în satul său. Nu vedeam cine cânta, însă vocea lui puternică si gravă mi-a rămas mult timp în minte. Doream foarte mult sa întâlnesc omul cu vocea și să îi propun să facem ceva împreună. Ocazia s-a ivit in 2012, când am realizat lucrarea "Prag resemnat" (casa maramureșeană încinsă cu funia in jurul ei). I-am spus să compunem un cântec de jale care să povestească viața, nu a unui om care tocmai a murit, ci de data asta personajul ar fi o casă. Și așa s-a născut "Versul lemnului" - o cântare in 40 de strofe ce povestește pe o meldie gravă, tipică din Maramures, ce evocă principalele etape in viața unei case: de la cum e construită (ritualuri, satul), cum incepe să fie locuită (familia, copii,), si apoi declinul ei: abandornarea ei, vinzarea ei, distrugerea ei; terminându-se într-un mod surpinzător cu identificarea destinului casei cu al celui care îi recită/povestește viața ei. " (M.C.)

Ioan Opriș și Vasile Oanea sunt invitați lunii octombriei în "Camera de oaspeți", un spaţiu integrat expoziției ce va găzdui în fiecare lună lucrarea unui artist, prieten sau artizan care împărtășește aceleași afinități cu Mircea Cantor: Rudolf Bone (aprilie), Geta Brătescu (mai), Gabriela Vanga (iunie), Ion Grigorescu (iulie), Corneliu Brudașcu și Andrei Șerban (august), Victor Man (septembrie), Oanea Vasile și Ioan Opriș (octombrie), Ciprian Mureșan și Angajare de clovn de Matei Vişniec, regia Geo Balint, cu Eliza Noemi Judeu, Nina Ionescu şi Adelaida Perjoiu (noiembrie), Adrian Gagiu și Ujvárossy Kerekes Gyöngyi (decembrie), Victoria Berbecaru (ianuarie), Miklós Onucsán (februarie), Pavel & Tudor (martie).
_____________________________

Expoziţia Mircea Cantor: Q.E.D va rămâne deschisă la MNAC până pe 13 aprilie 2014.

Expoziţie îngrijită de: Raluca Velisar și Mihai Pop. Arhitect : Attila Kim


sursa: http://www.facebook.com/events/165993293601348/?ref_newsfeed_story_type=regular

Niciun comentariu: