marți, 14 octombrie 2008

SAPTE





La o rememorare rapida a ceea ce se intimpla in urbea noastra culturala, ma grabesc sa trag concluzia ca miscarea “valului tinar” de creatori se distinge cel mai clar in domeniul artei plastice. “Astia tineri” din pictura iar se baga in fata, bravo lor, vineri la “Frunzetti” s-a deschis expozitia de grup “Sapte”, un proiect nasit de grupul celor trei prieteni Dragos Burlacu. Marius Craita Mindra si Dionis Puscuta, care si-au provocat fosti colegi de liceu sau de facultate, din Iasi sau Bucuresti, sa tina impreuna un altfel de discurs artistic decit generatiile de artisti dinaintea lor, despre lumile in care traim.

Vasile Craita Mindra:
“E o expozitie cu ceva umor. Lucrarile expuse in acest cadru lasa impresia de prospetime si spontan. Marile curente in arta s-au iscat datorita acestei miscari, a spontaneitatii, a naturaletii. Aici sunt toate genurile posibile: pictura abstracta, figurativa, toate cu caracteristica libertatii sI prospetimii. Jongleaza culoarea cu mare naturalete.

Dionis Puscuta recurgere la o deschidere grafica a inceputurilor sale, care frizeaza putin burlescul, dar nici intr-un caz nu ajunge pina la intersectia cu caricatura.

Dragos Burlacu are calitatea de a putea sa preia un obiect, un aspect de mici dimensiuni si sa creeze imagini care rezista foarte bine prin culoare si prin fermitate.

Cristi Gaspar poate sa jongleze foarte degajat cu culori, sa se miste cu mare curaj, fara distonante.

Justinian Scarlatescu duce tehnica graficii spre fotografie, face demonstratii de virtuozitate profesionista. Decupeaza niste detalii cu un efect plastic fantastic.

Teodora Nicodim, fosta mea eleva, jumatate de aici mi-au fost elevi, pare cuminte in realitate dar dovedeste curaj in lucrarile sale, face pictura folosind, doar ca pretext, aspectul serigrafic.

Georgian Mazerschi prezinta curat sI cinstit niste variante grafice. Nu se supune rigorii acestei tehnici Abordeaza tipul de compozitie deschisa, concetrind culoarea mai ales in anumite zone, controlate foarte bine de el. Se simte un vint de libertate care bintuie pe suprafetele sale”.

Ilie Boca:
“Este un limbaj mai nou, sunt incercari de a ne comunica despre arta vizuala intr-o forma tinereasca, vesela, care promite foarte mult. Ii asteptam in expozitii, le dorim succes, cite mai multe lucrari sI viata lunga”.

Dragos Burlacu:
“Fata de generatia parintilor nostri, noi suntem mai ancorati in realitate. Vrem sa primim un raspuns de la public, sa stim daca i-a placut, daca nu i-a placut Pentru parintii nostri singurul criteriu era esteticul, iesisera din militantismul socialist sI s-au refugiat in estetic. Noi lucram cu un program artistic”.

Niciun comentariu: