vineri, 16 iulie 2010

EXIT FEST 2010


cetatea Petrovaradin


Missy Elliott


Mika


Placebo


Ricardo Villalobos

Ricardo Villalobos sunrise


Moderat


London Elektricity


LCD Soundsystem


DJ Shadow

Editia a XI-a a festivalului Exit din cetatea Petrovaradin din Novi Sad (Serbia) a fost incendiara in fiecare seara. Primul headliner de la scena principala a fost Mika ce a bucurat publicul cu un spectacol vesel, colorat si nebun: o multime de dansatori, visuals-uri superbe, costume in zeci de culori si o atmosfera de zeci de mii de oameni. Tot in prima seara ne-au (in)cantat LCD Soundsystem ce s-au declarat extrem de onorati de a canta pe aceeasi scena cu Bad Brains. Dupa Mika si-a facut aparitia pe scena, in centrul unei sfere imense pe care se proiectau visuals-uri, domnul DJ Shadow ce ne-a dat inspre auditie si dans cateva track-uri proaspat scoase din studio.
In a doua seara am vazut Placebo ce au fost la fel de soft ca in concertul din Romania de acum cativa ani. In acelasi timp, la Dance Arena, Apparat, Pfanderei si Modeselektor au dat un show de exceptie, cum numai ei o pot face. Apoi ne-a americanizat electonic Josh Wink, pentru ca mai apoi Ricardo Villalobos sa cheme rasaritul soarelui. Iar pe lumina diminetii, la Main Stage incingeau baschetii pe ritmuri de drumandbass, baietii de la London Elektricity.
Sambata a fost o seara grea. A inceput cu Klaxons si a continuat cu Royksopp. O mica incalzire la Dance Arena cu Riva Starr, pentru a ne intoarce apoi la Main Stage pentru Main Act of the Year: Missy Elliott! Trebuie mentionat ca ea a facut repetitii timp de 2 ore in dimineata de sambata pentru a iesi perfect concertul. Si asa a fost! A cantat doar 45 minute, iar toti banii dati pe 4 zile de festival ar fi meritat numai pentru concertul Missy Elliott. “atmosfera incendiara” este un understatement. Dupa maxim 30 secunde de la intrarea pe scena a DJ-ului lui Missy, s-au ridicat inspre cer nori grosi de praf cauzati de sariturile frenetice ale publicului nerabdator si innebunit. Nu au lipsit nici dansatorii excelenti care m-au fascinat de cand eram in gimnaziu, nici intrarea lui Missy in public: lucru ce mi s-a parut de o nebunie fara margini. Cei care asigurau securitatea vedetei sunt, in mod sigur, de acord cu mine. Dupa ce a teminat de cantat, si-a prezentat dansatorii si a lasat publicul pe mainile dibace ale DJ-ului. Acesta ne-a spus ca suntem “the perfect fucking crowd”, iar noi am fost de acord si am tipat mai tare pe melodiile ultra cunoscute ale lui P Diddy, Tupac Shakur si Notorious B.I.G.. Apogeul concertului Missy Elliott a fost cand zecile de mii de oameni prezenti au cutremurat cetatea Petrovaradin cantand: New York! New York! a lui Jay Z si Alicia Keys. Dupa acest concert, care nu poate fi descris in cuvinte sau imagini, ci trebuie trait cel putin o data in viata, i-a revenit dificila sarcina de a resuscita publicul lui Ms Dynamite. N-as fi vrut sa fiu in locul ei. Toata lumea era inmarmurita dupa experienta Missy si nu mai trebuia nimic nimanui. Acestea fiind spuse, am plecat acasa.
In ultima seara Pendulum au facut un show live extraordinar de bun, dupa care au urmat cei de la Faith No More. Desi nu imi place in mod deosebit aceasta trupa, pot spune ca au facut un spectacol cum rar ai placerea sa vezi. Beat mort si pe o caldura insuportabila, vocalul a cantat excelent, s-a urcat pe umerii unuia dintre bodyguarzi ce era sa cada cu el cu tot, iar la bis s-a gandit ca ar fi foarte fun sa se urce pe una dintre camerele mobile. Acela a fost momentul maxim de panica pentru baietii de la securitate: o armata de vreo 15-20 oameni incercau sa il tina de picioare sau sa il prinda in cazul in care ar fi picat, dar acesta nu s-a lasat! Si-a bagat microfonul in gura si a continuat sa urce pe “schela” ajutat si de maini si de picioare. In tot acest timp, cu microfonul in gura, a cantat, iar cuvintele erau perfect distincte! Nu cred ca exista multi care pot canta asa. Pe langa acest mic act de nebunie, crowd surfing-ul este pentru copii mici. Tot pentru cei de la gradinita au fost si cei de la The Chemical Brothers: soft soft soft! Ma asteptam sa rupa gura targului, dar nu a fost asa.
Long story short: Exit Festival este in mod clar un eveniment la care trebuie sa mergi cel putin o data in viata. Cetatea este superba, line-up-ul este de exceptie in fiecare an, crowd-ul este un mix ciudat si fain intre britanici, olandezi si sarbi. Nu te astepta sa vezi prea multi romani. In 4 zile de festival am intalnit 7 concetateni, iar cand am intrebat sarbi ce merg la Exit de ani de zile, cati romani au cunoscut la festival, mi s-a raspuns de fiecare data ca suntem primii. 100 euro biletul de festival, 20 euro camping, 11 ore Bucuresti-Belgrad cu trenul de noapte (80 euro cu aproximatie: dus-intors), 1,5 ore Belgrad-Novi Sad (10 euro: dus-intors) si distractie de nepretuit timp de 4 zile!

foto reportaj si text de annais

http://eng.exitfest.org/

Niciun comentariu: