joi, 25 noiembrie 2010

DAN BADEA invitat la ARTTASTE

DAN BADEA invitat la ARTTASTE

Dan BADEA
16 iulie 1975, Bucuresti

Expoziţii personale (selectie):
2010 - “Imaginea memoriei”, Camera Franceză de Comerţ si Industrie din România, Bucuresti;
2009 - "Lucruri simple", Turn BRD, Bucuresti
2006 - Galeria Nelly L’Eplattenier, Laussane, Elveţia;
2005 - Galeria Mie Lefever, Gent, Belgia;
- “Romanian dream”, Galeria “GalAteCa”, Bucuresti;
- Clubul francez, Bucuresti;
2004 - HVB Bank, Belgrad, Serbia,

Premii:
2003 - Bursa U.A.P. pentru tineret;
- Premiul pentru pictură: “Accente & Amprente”
- Premiul U.A.P. Republica Moldova, “Saloanele Moldovei” Chisinău - Bacău



Turist ideologic, 120x90cm, ulei pinza


Uitarea prin ignoranţă este un păcat.

Amintirile sunt formate din experienţe şi imagini ce ne revin ciclic şi ne formează personalitatea. Suntem parte dintr-o mare scenă, o scenă ale cărei adevăruri sunt diferite şi provin din unghiuri de vedere diverse, prin perspectiva 􀏐iecărei personalităţi. O imagine a memoriei pozitive ne formează apetenţa pentru anumite culori, gesturi şi chiar gusturi. Chiar dacă provin din amintiri disparate, fragmentate, formează, totusi, o imagine idilică asupra trecutului.


The way, 220x130cm,ulei pinza

Când pictez, încerc să fac un exerciţiu fără sa fiu blocat în realitate. Preiau această realitate nu într-un mod ideal, ci ca pe un impact care presează. Încerc să dezvolt un limbaj pictural personal, unde tușa de culoare, energia actului artistic, toată implicarea mea este destinată surprinderii unui moment special. Vreau să creez mai mult o atmosferă poetică, o imagine nostalgică, ca o întoarcere la afectivitate, să surprind unicitatea momentului (tematica nunţii, mirese, familie, copii etc.).
Pentru mine, expresivitatea culorii şi vibraţia luminii sunt foarte importante. De asemenea, detaliul are aceeași importanţă ca şi întregul; multe dintre compoziţiile mele sunt modulare, cu influenţe din arta brută, din Expresionismul American sau graffiti, din arta lui Basquiat, Dubuffet etc.
Recuperez fragmente de viaţă simple şi fără importanţă la prima vedere, aruncate prea usor în cosul de gunoi al memoriei.


Sacii de rafie,12090cm, ulei pinza

Lucrez cu tăieturi şi fragmente de documente şi fotografii; documentele vechi sunt mai expresive decât hârtia albă şi pot fi folosite ca bază pentru schiţe. Aceasta este ca un experiment pentru mine. Fotogra􀏐iile vechi pot 􀏐i recompuse prin inserţie, abstractizate, modulate pentru a alcătui o arhivă virtuală, unităţi de memorie şi experienţe diferite.
Sunt interesat în a crea imagini ca niste reclame pentru lucruri imateriale: memoria, sublimul, paradisul, agonia, prejudecăţile; acestea
sunt, din păcate, demonetizate, uitate, acoperite de producţia de serie.
Aceasta este forma mea de rezistenţă critică.

Dan Badea
http://www.danbadea.ro


De Mos Gerila,100x100cm,ulei pe pinza


Traseu deviat, 100x100cm, ulei pe pinza


Sticle si borcane, 130x90cm, ulei pinza


Fotografie de familie 130x100cm, ulei pinza


Masa, 120x90cm, ulei pinza


Sanitar, 120x90cm,ulei pinza

Niciun comentariu: