Follow by Email

joi, 2 decembrie 2010

Justinian Scarlatescu invitat la ARTTASTE

Seria de fotografii realizate la Tescani prezintă atmosfera dimineţii la târgurile tradiţionale din această zonă. Am încercat surprinderea unor momente, aparent neimportante, deoarece fac parte din rudimentarul vizibil de fiecare zi. Imagini care nu ţin neapărat să spună ceva anume, ci au doar intenţia de a transpune privitorul în acel spaţiu, purtător de semnificaţii şi amprentă locală.
Un alt subiect propus, dar oarecum înrudit cu primul , este Târgul de anticari. Obiectele vechi, din puntul meu de vedere, acumulează informaţie şi cresc în valoare o dată cu scurgerea timpului, intrand în contrast cu starea obiectului din zilele noastre, a cărui principală caracteristică este perisabilitatea.
Fiecare obiect vechi ascunde o “poveste”, o istorie proprie, pe deoparte, şi una a perioadei din care provine, devenind astfel un obiect complex şi complet, reprezentant al unei ierarhii de valori, armonizată intens pozitiv.
În aceeaşi idee, am a folosit aparate foarte vechi şi rudimentare tehnic, pentru a obţine imagini simple şi departe de orice intervenţie a tehnicii moderne.
Eliberate de orice amprentă a contemporanului, fotografiile vor să trecă dincolo de orice înseamnă “tehnicitate ” digitală, speculează şi fructifică eroarea tehnică, pentru a oferi un plus de plasticitate şi vibraţie, apropiindu-le de pictură şi grafică.
Alegerea acestui mod de exprimare, pe langă partea lui de manifest, vine şi din predilecţia mea spre experimental.
Am optat pentru developarea imaginilor pe pânză şi intervenţia ulterioară în culori, pentru a împinge fotografia în zona obiectului unic. Dacă fotografia poartă, prin definiţie, unicitatea clipei surprinse, imortalizată şi imaterială, atunci, prin acest procedeu tehnic se completează şi partea palpabilă, materială a obiectului finit.

Justinian Scărlătescu


Justinian Scarlatescu invitat la ARTTASTE

Niciun comentariu: