sâmbătă, 12 februarie 2011

Berlinala, filme de artă în 3D


„Pina", un film în 3D de Wim Wenders, este povestea coregrafei germane Pina Bausch

"Vom vedea filme de artă în 3D care nu trebuie să se bazeze pe efecte speciale la fel de mult ca un blockbuster ca să-și poată dezvolta propriile aspecte estetice."
LARS-OLAV BEIER
Critic de film Der Spiegel


Capul de afiş al Festivalului de Film de la Berlin este lung-metrajul de debut al lui Ralph Fiennes,
cu Liam Neeson şi Kevin Spacey, iar cele mai aşteptate pelicule sunt filmele de artă în 3D.

Cea de-a 61-a ediţie a Berlinalei începe mâine, cu 16 pelicule din toată lumea înscrise în competiţia pentru Ursul de Aur, trofeu ce va fi acordat pe 19 februarie de un juriu prezidat de Isabella Rossellini, actriţă şi regizor.

Puţine filme americane

Ca şi în trecut, Berlinala prezintă filme cu teme sociale sau pelicule ce spun poveşti despre relaţii personale conflictuale. De data aceasta nu se aşteaptă nimeni la o competiţie foarte dură, iar prezenţa filmelor americane este destul de scăzută. Cea mai recentă producţie a fraţilor Joel şi Ethan Coen, „True Grit", cu Jeff Bridges şi Matt Damon în rolurile principale, va deschide festivalul mâine seară. Pelicula, o reinventare a westernului clasic, este nominalizată la 10 premii Oscar, iar premiera românească va avea loc imediat după încheierea Berlinalei, pe 25 februarie.

Berlinale Film Market este un alt punct important pe harta festivalului, unde este programată şi previzualizarea unui scurt fragment de trei minute din noua peliculă semnată de Madonna, „W.E.". Organizatorii chiar speră să beneficieze de prezenţa ei. „W.E." prezintă aventura romantică a două femei cu nume similare, Wallis Simpson, iubita americană a regelui britanic Edward al VIII-lea, şi newyorkeza Wally Winthrop. Vedetele americane ar putea fi văzute pe covorul roşu la premiera mondială a filmului „Margin Call", realizat de regizorul debutant J.C. Chandor, cu Kevin Spacey, Demi Moore şi Jeremy Irons în rolurile principale. „Margin Call" este o poveste despre cum suportă începutul crizei financiare
o bancă de investiţii.

„Una dintre tendinţele acestui an a fost orientarea spre regizorii tineri şi în special spre regizori tineri femei", a declarat presei Dieter Kosslick, directorul Berlinalei. A mai adăugat că s-a încercat descoperirea unor noi forme, motiv pentru care a deschis programul
şi pentru filmele realizate în 3D. După lansarea fenomenului 3D cu blockbusterele „Avatar" şi „Toy Story 3", şi autorii europeni au început să lucreze în această tehnică, descoperindu-i partea artistică.


În acest format va fi prezentat filmul „Pina", de Wim Wenders, povestea ultimilor ani de muncă şi de viaţă ai coregrafei germane Pina Bausch. Creaţiile unice ale Pinei au transformat limbajul dansului, oferind o experienţă vizuală de neegalat. Wenders captează într-un mod impresio¬nant estetica celor mai bune creaţii ale dansatoarei, care a murit în 2009. Tot în 3D vor fi documentarul „Cave of Forgotten Dreams", de Werner Herzog, şi animaţia „Tales of the Night", de Michel Ocelot. Criticii de film au speranţe mari legate de asemenea filme. „Sunt fericit că un regizor ca Wim Wenders a testat posibilităţile oferite de 3D. Vom avea de văzut filme de artă în 3D, care nu trebuie să se bazeze pe efecte speciale la fel de mult ca un blockbuster ca să-şi poată dezvolta propriile aspecte estetice", a spus Lars-Olav Beier, critic de film la Der Spiegel.

Fiennes, regizor debutant

Actorul britanic Ralph Fiennes, de două ori nominalizat la Oscar, va lansa primul său produs
regizoral, „Coriolanus", o adaptare după celebra tragedie a lui Shakespeare, „Coriolan", despre un general roman care pregăteşte o revoltă împotriva imperiului. Fiennes interpretează şi rolul principal.
Zoe Kravitz, fiica rockerului Lenny Kravitz şi a actriţei Lisa Bonet, va apărea în filmul „Yelling To The Sky", regizat de Victoria Mahoney, povestea unei fete de 17 ani dintr-un cartier rău famat al New Yorkului, aflată în căutarea propriei identităţi. Alături de ea apare şi Gabourey Sidibe, nominalizată la Oscar pentru rolul de adolescentă analfabetă şi abuzată sexual din „Precious".

Veteranii şi disidenţii

Nou-veniţii se vor confrunta totuşi şi cu veterani, precum maestrul maghiar Béla Tarr, care vine cu „The Turin Horse", un episod traumatic din viaţa filosofului german Friedrich Nietzsche, când, bolnav fiind şi imobilizat la pat, nu poate pronunţa nici un cuvânt timp de peste zece ani. Un obişnuit al festivalurilor de film din întreaga lume este şi sud-coreeanul Lee Yoon-ki, câştigătorul unui premiu la Berlin în 2005. El are o şansă la Ursul de Aur cu „Come Rain Come Shine".

Cineastul iranian Asghar Farhadi, câştigătorul unui premiu pentru cel mai bun regizor în 2009 pentru drama „About Elly", revine cu „Nader and Simin, A Separation", despre un cuplu înstrăinat, reunit de un eveniment-surpriză, unul din cele mai aşteptate filme ale ediţiei.

România nu mai are nici o producţie în competiţie, după ce anul trecut „Eu când vreau să fluier, fluier", regizat de Florin Şerban, obţinea Ursul de Argint şi distincţia „Alfred Bauer".

de MANUELA GOLEA

http://www.romanialibera.ro/arte/film/berlinala-filme-de-arta-in-3d-216141.html

Niciun comentariu: