sâmbătă, 16 aprilie 2011

Charlie Chaplin, omagiat de Google intr-un mod inedit

Google si-a modificat, vineri, logoul de pe pagina principala pentru a-i aduce un omagiu renumitului actor si regizor englez Charlie Chaplin, de la a carui nastere se implinesc sambata 122 de ani. Logoul traditional al Google a fost inlocuit de un videoclip realizat special de echipa companiei de internet pentru aceasta ocazie. Videoclipul imita stilul filmelor in care aparea Charlie Chaplin, insa in mai multe scene este inserat si logoul Google.


Charles (Charlie) Spencer Chaplin s-a nascut pe 16 aprilie 1889 la Londra. Este considerat a fi unul dintre cele mai mari staruri de cinema din secolul XX. Printre cele mai renumite filme ale sale se numara "City Lights/ Luminile orasului", "Modern Times/ Timpuri noi" si "The Great Dictator/ Dictatotul".

Parintii lui Chaplin erau animatori - tatal sau era vocalist si actor, iar mama lui era cantareata si actrita. Acestia au divortat inainte ca Charles sa implineasca trei ani. Recensamantul din anul 1891 arata ca mama sa, actrita Hannah Hill, traia cu Charles si fratele sau vitreg, Sydney, pe Barlow Street, Walworth, Marea Britanie, potrivit Mediafax.

Bunica sa din partea mamei era pe jumatate tiganca, lucru de care era extrem de mandra. Tatal lui Chaplin, Charles Chaplin Sr., era alcoolic si nu a prea avut contact cu fiul sau. Tatal sau a murit din cauza dependentei de alcool cand Charlie avea 12 ani, in anul 1901. Conform recensamantului din acel an, Charlie locuia impreuna cu o organizatie de artisti numita The Eight Lancashire Lads, condusa de John William Jackson, fiul unuia dintre fondatori. Mama lui Chaplin a murit in anul 1928, in Hollywood, la sapte ani dupa ce a fost adusa in America de catre copiii ei. Charlie si Sydney nu stiau pe atunci ca au un frate vitreg din partea mamei lor. Fratele sau, Wheeler Dryden, a fost crescut separat de catre tatal sau, dar apoi s-a reunit cu restul familiei si s-a dus sa lucreze pentru Chaplin la studioul sau din Hollywood.

Filmul "Making a Living" (1914) a marcat debutul in cinematografie al lui Charlie Chaplin. Primele filme ale lui Chaplin au fost facute pentru studiourile Keystone ale lui Mark Sennett, unde si-a dezvoltat personajul Vagabondul si a invatat foarte repede arta de a face filme. Publicul l-a vazut pe Vagabond cand Chaplin avea 24 de ani, in cel de-al doilea film al carierei sale, lansat pe data de 7 februarie 1914 - "Kiad Auto Races at Venice/ Pustiul face curse de masini in Venetia".

Cu toate acestea, el a inventat costumul de vagabond pentru un film realizat cu cateva zile inainte, dar lansat mai tarziu, pe data de 9 februarie 1914, "Mabel's strange Predicament". Principalul personaj al lui Chaplin a fost Vagabondul (cunoscut ca Charlot in Franta si tarile francofone, Italia, Spania, Portugalia, Grecia, Romania si Turcia, Carlitos in Brazilia si Argentina si Vagabond in Germania).
In anul 1915, Chaplin a semnat un contract mult mai favorabil cu studiourile Essanay, unde si-a imbunatatit in continuare talentele artistice, adaugand noi niveluri si adancimi stilului Keystone. Majoritatea filmelor de la Essanay au fost mai ambitioase, avand o lungime dubla fata de cele de la Keystone. Chaplin si-a intemeiat propria companie, in care se regaseau Edna Purviance si comicii Leo White si Bud Jamison.

In anul 1919, Chaplin a fost cofondator al companiei de distributie United Artists, impreuna cu Mary Pickford, Douglas Fairbanks si D.W.Griffith, care vroiau sa scape de puterea in crestere a distribuitorilor din sistemul studiourilor din Hollywood. Aceasta miscare, impreuna cu controlul total al productiilor, datorata studioului sau, au asigurat independenta lui Chaplin ca producator de film. A facut parte din United Artists pana in anii 1950.

Toate filmele sale din cadul acestei companii incepeau cu o drama, in care Chaplin avea doar un rol superficial. Niste exemple pot fi "A Woman of Paris" (1923), care a fost urmat de clasicele "Goana dupa aur/ The Gold Rush" (1925) si "The Circus" (1928).

Dupa ce au aparut filmele cu sunet, Chaplin a facut filmul "City Lights" (1931), precum si "Modern Times" (1936). Acestea erau filme mute, la care a adaugat propria muzica si efectele sonore. "City Lights" a fost filmul in care a combinat cel mai bine comedia cu sentimentalismul. Despre ultima scena, criticul James Agee a scris in revista Life in anul 1949 ca este "cel mai bine jucata scena care a fost vazuta intr-un film".

Filmele cu dialog ale lui Chaplin pe care le-a facut la Hollywood sunt "The Great Dictator" (1940), "Monsieur Verdouse" (1947) si "Limelight" (1952).

Sanatatea robusta a lui Chaplin a inceput incet sa se deterioreze spre sfarsitul anilor '60, dupa terminarea ultimului sau film, "A Countess from Hong Kong", si mai rapid dupa ce a primit Oscar in anul 1973. In 1977 avea deja dificultati in comunicare si se deplasa cu ajutorul unu scaun cu rotile. Chaplin a decedat in somn, in ziua de Craciun in 1977.

Chaplin a fost inhumat in cimitirul Corsier-Sur-Vevey, Vaud, Elvetia. Pe data de 1 martie 1978, cadavrul sau a fost furat de un grup mic de mecanici elvetieni, cu scopul de a cere o rascumparare de la familia lui Chaplin. Planul lor a esuat. Acestia au fost prinsi , iar cadavrul a fost recuperat dupa 11 saptamani, de langa lacul Geneva. Corpul sau a fost reinhumat la adancimea de 1,8 metri sub un strat de beton, pentru a preveni alte incidente.


sursa


Niciun comentariu: