Follow by Email

marți, 26 aprilie 2011

Google il saluta pe John James Audubon la 226 de ani de la nasterea marelui ornitolog american

Google isi schimba desenul de start de astazi pentru John James Audubon. Cel mai mare motor de cautare din lume saluta cei 226 de ani de la nasterea marelui ornitolog, naturalist şi pictor american. John James Audubon a creat o capodoperă de artă americana, o colecţie de tablouri intitulată Păsări din America publicate într-o serie de patru volume enorme 1827-1838.

John James (sau Jean-Jacques) Audubon, născut la 26 aprilie 1785 în Santo Domingo, a murit 27 ianuarie 1851 în New York, a fost un ornitolog, naturalist şi pictor american (naturalizat in 1812).

Acesta a pictat, catalogate, şi a descris păsările din America de Nord într-o manieră mult superioară faţă de inaintasii sai. Pe langa faptul ca a fost un pictor remarcabil, Audubon a fost un naturalist mare si arta lui vizuală şi scrisa a ajutat sa inspire mişcărea de conservare.

El a mers în jos pe Mississippi cu arma, paintbox şi asistentul său, cu intenţia de a găsi şi picta toate păsările din America de Nord. El a condus din 1810 o viaţă de rătăcitor de vânătoare, observand natura cu dragoste şi reproducand în desene şi descrieri ceea ce a vazut cu un talent superior, scrie karina-lumeanoastra.blogspot.com

Cea mai scumpa carte din lume este Birds of America de John James Audubon

Cea mai scumpă carte din lume a înregistrat un nou preţ record la o licitaţie organizată la Londra de casa Sotheby’s. Este vorba de un exemplar de colecţie din volumul “Birds of America“, scris şi publicat în secolul XIX de ornitologul franco-american John James Audubon. Cartea a fost vândută în 7 decembrie 2010 pentru 10.270.000 de dolari. Precedentul record era deţinut de aceeaşi carte, acum zece ani un exemplar fiind vândut pentru 8,8 milioane de dolari.

Volumul “Birds of America” cuprinde o mie de ilustraţii a aproape 500 de specii de păsări, realizate în mărime naturală. Din această carte mai există în lume 119 exemplare, dintre care 108 sunt expuse în muzee.Restul apartine unor norocosi care urmeaza sa le vanda sau unor colectionari instariti care se bucura de ele sau abia asteapta sa le detina, pentru ca noua licitatie se va tine in scurt timp. Cartea contine 1000 de ilustratii cu pasarile din America, din peste 500 de specii diferite.

"Pasarile Americii" a fost initial publicat sub forma unei serii de numere, intre anii 1827 si 1938. Numai 119 copii s-au publicat, dintre care mai putin de o duzina se afla in posesia unor persoane private. Fiecare dintre cartile imprimate a fost colorata manual, in cadrul unui proces extrem de laborios. Chiar si dupa standardele moderne, caracterul realistic al ilustrarii pasarilor este extraordinar, dar in anii 1830, atunci cand opera a fost eliberata,desenele socau aproape de traumatizare privitorii.

Audubon a adoptat o tehnica destul de surprinzatoare de a produce cartea. El a vanat pasarile reprezentate pe file, impuscandu-le inainte de a le suspenda cu cabluri spre a le picta. Realizarea fiecarui desen in parte dura aproximativ 60 de ore. Ironic, multe dintre speciile reproduse in carte sunt acum disparute, existand, in marime naturala, doar impaiate in muzee si desenate in cartea lui Audubon, scrie descopera.ro.John James Audubon a venit cu ideea de a realiza acest album, incepand sa calatoreasca prin America, impuscand pasari. Apoi, le desena pe fiecare in cel mai fin detaliu, incluzandu-le in cartea sa, cu descrieri profunde. John s-a chinuit apoi sa vanda cartea clasei bogate, insa nu a reusit mare lucru. Acum, situatia s-a schimbat complet.sursa

Niciun comentariu: