miercuri, 4 mai 2011

O sculptura de Gauguin, vanduta la pretul record de 11,2 milioane de dolari

Una dintre putinele sculpturi realizate de Paul Gauguin, un bust din lemn, a fost vanduta, marti, pentru 11,2 milioane de dolari in cadrul unei licitatii ce a fost organizata de casa Sotheby's la New York, un record de pret pentru sculpturile acestui artist, informeaza AFP.


Opera, intitulata "Jeune Tahitienne", era estimata la un pret cuprins intre 10 si 15 milioane de dolari. Sculptura reprezinta bustul unei fete care poarta cercei mari si coliere din corali. Ea a fost realizata de Gauguin in timpul sejurului sau in Tahiti, intre anii 1890 si 1893, o perioada din care au rezistat pana in zilele noastre doar cateva sculpturi ale artistului francez.
Potrivit casei Sotheby's, precedentul record de pret pentru o sculptura de Gauguin era de 1,4 milioane de dolari.
Paul Gauguin a daruit aceasta sculptura micutei Jeanne Fournier, fiica in varsta de 10 ani a colectionarului de arta Jean Dolent, dupa revenirea lui la Paris in anul 1894. Opera de arta a fost vanduta in 1961 unui preot dominican, care a incredintat-o casei Sotheby's din Londra, unde a fost revanduta, scrie Mediafax.
In cadrul acestei licitatii, prima din seria marilor licitatii de arta din sezonul de primavara ce au loc la New York, a fost vandut si tabloul "Femme lisant" de Pablo Picasso pentru suma de 21,3 milioane de dolari. A fost una dintre cele 10 picturi realizate de Picasso propuse in aceasta licitatie, dar pretul cu care a fost achizitionata a fost sub pretul estimativ fixat de experti (25-35 milioane de dolari).
Intreaga viata a lui Paul Gauguin a fost o aventura si o cautare a culorii. A copilarit in Peru, iar de la varsta de 17 ani a strabatut marile, din America de Sud pana in India, regiuni ale luminii si culorii. In Franta descopera pictura, viziteaza muzee si expozitii, cumpara tablouri, cunoaste renumiti artisti impresionisi si se imprieteneste cu Vincent Van Gogh. Dar adevaratele culori il cheama mereu catre alte taramuri. Intre mizerie si epuizare, calatorii si disperare, Paul Gauguin a creat opere extraordinare, in care a redat cu intensitate viziunea sa senzuala asupra vietii.

sursa

Niciun comentariu: