marți, 6 septembrie 2011

Imaginile care au revolutionat viitorul filmelor de la Hollywood. Asa s-au nascut efectele speciale 3D acum 40 de ani

Astazi filmele cu grafica CGI impresionanta fac legea in cinematografe, acum 40 de ani cei de la Pixar vedeau viitorul si spargeau gheata in lumea efectelor speciale 3D.

In 1972, Ed Catmull viitorul fondator al studiourilor Pixar, pe atunci un tanar student, a realizat prima animatie 3D din istorie. Acum la 40 de ani de la prima dovada a tehnologiei 3D cei de la Pixar scot la lumina un filmulet revolutionar pentru vremea respectiva.

Alaturi de cofondatorul de la Pixar - Fred Parke - Ed realiza primele sapaturi in lumea imaginilor generate pe calculator cu un scurt clip care poate fi considerat piatra de temelie pentru tehnologia actuala a animatiilor 3D. Inainte de Toy Story si navala de animatii pe care a declansat-o, cei doi studenti absolventi ai Universitatii din Utah au inceput munca recreand un model animat al mainii lui Ed Catmull bazat pe complicate formule matematice.

Acestia au reusit sa creeze pe calculator o imagine 3D folosind puncte in poligon plasate pe forma mainii lui Catmull. A rezultat un clip de cateva secunde filmat cu o camera video de 8 mm, dar al carui realism ramane incredibil si fascinant chiar daca a fost realizat cu aproape 40 de ani in urma.

Catmull si Parke nu stiau pe atunci ce importanta uriasa avea sa aiba "inventia" lor pentru fondarea erei efectelor speciale la Hollywood. Star Wars, Superman si Tron au fost primele filme care s-au folosit de tehnica celor doi. Filmuletul din 1972 a fost "dezgropat" de fiul unuia dintre colaboratorii lui Ed Catmull - Robert B Ingebretsen. Pixar avea sa reuseasca prima animatie 3D - Toy Story- dupa 33 de ani de la tehnologia experimentata de parintii efectelor speciale.


"Este cea mai veche grafica 3D de pe internet si unul din evenimentele care au dus la dezvoltarea Pixar" a declarat fiul lui Robert B Ingebretsen, citat de Daily Mail.















Compania Pixar Animation Studios a fost infiintata in 1979, cu numele de Graphics Group, si functiona ca parte a Computer Division, care apartinea, la randul sau, companiei de productie Lucasfilm. In 1986, Graphics Group a fost achizitionata de cofondatorul Apple Steve Jobs, pentru cinci milioane de dolari, si redenumita Pixar. In 2006, Walt Disney Company a cumparat Pixar pentru 7,4 miliarde de dolari, tranzactie care l-a transformat pe Jobs in cel mai mare actionar al Disney.















40 Year Old 3D Computer Graphics (Pixar, 1972) from Robby Ingebretsen on Vimeo.



sursa

Niciun comentariu: