vineri, 16 noiembrie 2012

History Organic: Breeze Between Water and Flame by Andreea Costenco

Suprarealism organic

Vernisaj: Cărturești Verona
Fotoreportaj: Lucian Muntean














Suprarealism organic. Vernisaj:

Breeze Between Water and Flame by Andreea Costenco

 Luni, 12 noiembrie, de la ora 18.00, la Cărturești Verona va avea loc vernisajul expoziției „History Organic: Breeze Between Water and Flame” de Andreea Costenco. Vernisajul se va bucura de timbrul sonor realizat de Giuseppe Rizzo și Dan Miron, iar samovoarul cu ceai tomnatic va fi oferit de Cărturești.

            Noua expoziție din seria „Camino History Organic Structure” este rezultatul unei călătorii itinerante în Spania şi Portugalia, expoziția devenind ecoul modului organic de înţelegere şi definire a unicităţii, într-un proces în care elementul real-concret, material-palpabil devine parte integrantă din textura lucrărilor vernisate.  
Andreea Costenco a redat experiența interioritații prin tehnici borgesiene de punere în abis, unde elemente recurente se organizează şi re-organizează dupa tipare auto-referențiale „organice”, capabile să se re-construiască la infinit. Viziunea fractalică este susținută de un program complex multi-fațetat în care feminitatea, intimitatea, sexualitatea şi lumea exterioară devin elemente fireşti ale unui singur obiect.
Citadele, încăperi labirintice, deschise sau secrete, geometrii inventate, reluări ale „arhitecturii corporale” pendulează între cele două lumi ale conştientului şi inconştientului reinventând un nou sistem estetic suprarealist, unic, realizat prin elemente inedite raportate permanent la sine ca obiecte de artă, şi la sine ca parte din psihologia abisală a personajului.
Universul multi-verse, auto-multiplicativ este dominat permanent de arhetipuri şi imagini stroboscopice, dinamism, contrarii şi contradicții, însă viziunea „organică” reuşeşte să le împace, armonizându-le fără eforturi într-un tot unitar, estetizant, ideatic şi, totodata, ideal.

             Expoziția va putea fi vizitată în cadrul subsolului librariei Cărturești / Cafe Verona (Str. Arthur Verona 13-15, Sector 1, Bucureşti) in perioada 12-24 noiembrie 2012.
            Prima manifestare a seriei „Camino History Organic Structure” a avut loc la Galeria Odeon in iunie 2012.

                                   

Andreea Costenco - date biografice

Andreea Costenco şi-a început parcursul în cariera artistică în Bucureşti, a absolvit Liceul de Arte „Nicolae Tonitza” şi şi-a continuat studiile universitare cu o diplomă în Arte Plastice la Universitatea București. A urmat un master în scenografie la MA Scenography la Central Saint Martins Colege of Art and Design din Londra.

Cea mai recentă expoziție de pictură/ instalaţie a fost realizată în Munchen, “Odissee”, Westandvillage în 2010, eventiment care s-a bucurat de un neasteptat succes.
Ca pictor, Andreea a mai expus la  „Young Colours – Tineri Artiști – Expoziție Pictură” de la Art Expo/ Galeriile Teatrului Naţional din România 2004,  Muzeul Banatului din Timişoara 2004 și alte participări la expoziţii în ţară şi străinătate. De asemenea, a prezentat seria „Looking for Mr. Green” la Titu Maiorescu Rumanisches Kulturinstitut din Berlin. În 2002 a realizat o expoziţie intitulată „Metamorfosi”  la Instituto Romeno di Cultura e Ricerca Umanistica din Veneţia.

Ca artist multimedia, Andreea Costenco a participat cu doua lucrări video la competiţiile internaţionale SCHMIDT, „Sin City” în 2011 şi la competiţia organizată de MOBY pentru spotul videoclipului „Wait for me”  în 2010.  Alte lucrări includ „Something About Lysistrata”, eveniment instalaţie/performance de la Cantieri Culturali Alla Zisa, Palermo, Sicilia, în 2005; un scurt video experimental „World Story” prezentat la Uncut, eveniment de film de scurt metraj în cadrul Institute of Contemporary Art (ICA), The Mall, London,  Institutul de Artă Contemporană din Londra 2004 (anterior prezentat la Festivalul CineMAiubit, la Cinema Studio din Bucureşti). În 2002 a creat o expoziţie/ instalaţie/  intervenţie intitulată „I Love New York” la Galeria Eforie din Bucureşti, instalaţie prezentată de Comisia Fulbright în Bucureşti.

In calitate de scenograf, Andreea Costenco a conceput scenografia şi costumele pentru spectacolul „O noapte furtunoasă la Teatrul Bulandra, spectacol cu premiera în mai 2002, prezentat şi în cadrul Festivalului Naţional de Teatru „Ion Luca Caragiale”, ediţia a XII-a de la Bucureşti.




Niciun comentariu: