Follow by Email

duminică, 9 decembrie 2012

GOOGLE şi-a schimbat logo-ul. Matematiciana Ada Lovelace, sărbătorită la 197 de ani de la naşterea sa

 Google şi-a modificat, luni, logoul, pentru a sărbători 197 de ani de la naşterea Adei Lovelace, matematiciană şi scriitoare engleză, considerată primul programator din lume

Noul logo o prezintă pe Ada Lovelace stând aşezată pe un scaun şi scriind cu o pană pe un papirus care "se revarsă" de pe masa din faţa sa, formând literele cuvântului "Google".
Augusta Ada King, contesă de Lovelace (10 decembrie 1815 - 27 noiembrie 1852), născută cu numele Augusta Ada Byron şi cunoscută în mod comun ca Ada Lovelace, a fost singurul copil legitim al poetului Lord Byron (cu Anne Isabella Byron).
 Ada Lovelace s-a remarcat în domeniul ştiinţelor matematice şi ca scriitoare, fiind cunoscută în principal pentru colaborarea sa cu matematicianul englez Charles Babbage, cel care a proiectat primul calculator din lume, în 1837, cunoscut ca "Motorul Analitic". Ada Lovelace a scris primul algoritm pentru un computer, potrivit guardian.co.uk. 

Ca urmare a colaborării sale la realizarea "Motorului Analitic", Ada Lovelace este cunoscută ca fiind primul programator din lume, iar limbajul de programare Ada îi poartă numele.
Noul logo al Google prezintă o evoluţie a istoriei computerelor - de la primul program pe care Ada Lovelace l-a creat pentru "Motorul Analitic" la laptopul şi tabletele din zilele noastre.
Ada Lovelace nu l-a cunoscut foarte bine pe faimosul său tată, poetul Lord Byron, întrucât părinţii săi s-au despărţit imediat după naşterea sa. Ada Lovelace nu a avut o relaţie apropiată cu tatăl său, care a decedat când ea avea vârsta de opt ani.
Lovelace a fost pasionată de ştiinţele matematice din copilărie, fiind îndrumată chiar de mama sa, Annabella, care a fost la rândul său o matematiciană talentată.
Aptitudinile sale au fost însă perfecţionate de Augustus De Morgan, primul său profesor în ştiinţe matematice de la Universitatea din Londra.
Ada Lovelace i-a fost prezentată lui Charles Babbage, "părintele computerelor", de Mary Somerville, la rândul său o matematiciană celebră, care a fost şi mentor pentru Ada.
Ada Lovelace a început să colaboreze cu Charles Babbage, atunci când ea a tradus un articol al matematicianului şi inginerului italian Luigi Federico, pentru "Motorul Analitic", la care lucra Babbage. Activitatea Adei Lovelace nu a constat însă doar în traducerea articolului, întrucât notele ei au fost mult mai elaborate decât articolul pe care îl traducea.
Ada Lovelace a fost supranumită de Charles Babbage "vrăjitoarea numerelor".
În 1835, Ada Lovelace s-a căsătorit cu William King, un nobil englez, la rândul său om de ştiinţă.
Ada Lovelace a decedat la vârsta de 36 de ani, pe 27 noiembrie 1852, din cauza unui cancer uterin.

  Google îşi schimbă logoul ocazional, pentru a serba un anumit eveniment major sau o personalitate care a schimbat lumea.

Niciun comentariu: