sâmbătă, 9 februarie 2013

Actorul Victor Rebengiuc împlineşte 80 de ani. Povestea impresionantă a maestrului iubit de mulţi români.

Din cei 80 de ani pe care îi împlineşte duminică Victor Rebengiuc, aproape trei sferturi i-a dedicat teatrului şi cinematografiei. I-a dat viaţă pe ecrane personajului Ilie Moromote, a urcat pe scenele teatrelor cu acelaşi entuziasm şi concentrare de sute şi sute ori şi a avut curaj de fiecare dată să arate cu degetul către clasa politică. Victor Rebengiuc preferă azi discreţia şi refuză apariţiile în presă, dezamăgit că adevăratele valori tind să fie lăsate deoparte. "E cea mai mare greşeală ca în vremuri de criză să te gândeşti să sacrifici cultura", afirmă el.

Victor Rebengiuc s-a născut pe 10 februarie 1933, în Bucureşti. După ce părinţii săi au divorţat pe când el avea doar trei ani, de creşterea şi educaţia sa şi a fratelui său s-au ocupat bunicii din partea mamei. Câţiva ani mai târziu, tatăl său, Gheorghe, murea în cel de-al Doilea Război Mondial, în Bătălia de la Stalingrad.
Întrucât familia sa locuia cu chirie, Victor Rebengiuc şi-a petrecut copliăria în diferite zone ale Bucureştiului - Dristor, Chiajna, Rahova, Dealul Spirii, iar mai apoi în nordul Capitalei. A mers alături de fratele său la fosta Şcoală nr. 55 din Bucureşti, iar apoi a fost admis la Liceul "Gheorghe Lazăr". Acolo a petrecut însă doar un an, costurile fiind prea mari pentru familia asa. Totuşi, fiind orfan de război, a intrat la Liceul Militar din Predeal, unde a beneficiat de cazare şi învăţământ gratuit.
Acolo a învăţat trei ani, până în 1948, când instituţia de învăţământ a fost desfiinţată. Întors în Bucureşti, tânărul Victor Rebengiuc s-a înscris la o Şcoală Medie Tehnică, unde a avut şi primul contact cu actoria. În acea perioadă a primit şi primele roluri în diverse piese organizate de şcoală, astfel că primul care l-a încurajat să se gândească la o carieră în domeniu a fost chiar directorul instituţiei.
Aşadar, în urma unui examen susţinut în faţa unei comisii din care făceau parte şi Iona Finteşteanu, Costache Antoniu şi Gheorghe Timică, Victor Rebengiuc a fost admis la clasa Aurei Buzescu.
A absolvit în anul 1956, iar apoi, timp de şase luni, a jucat pe scena Teatrului Naţional din Craiova. Revenit în Bucureşti, a început colaborarea cu Teatrul Bulandra, fiind distribuit în piesa "Omul care aduce ploaia", în regia lui Liviu Ciulei.
Peste doi ani, în 1959, Victor Rebengiuc primea primul său rol într-o dramă - Biff, în "Moartea unui comis voiajor". Tot în acea perioadă a cunoscut-o pe Anca Vereşti, cu care s-a căsătorit în anul 1960. Cei doi au divorţat însă peste cinci ani.
A început să lucreze cu Teatrul Mic din Capitală şi cu regizorul Radu Penciulescu, care l-a distribuit în piese precum "Doi pe un balansoar" (de William Gibson), "Tango" (de Slawomir Mrozek) şi Richard al II-lea" (de William Shakespeare).
Debutul lui Victor Rebengiuc în cinematografie a avut loc însă mai devreme, în anul 1956, în filmul "Mândrie", regizat de Marius Teodorescu. În 1960 a fost distribuit în "Furtuna", peliculă regizată de Andrei Blaier şi Sinisa Ivetici, şi în care jucau şi Mitzura Arghezi, Ion Besoiu, Ştefan Ciubotăraşu şi Silvia Popovici. Au urmat rolurile din filmele "Darclee" (1961), "A fost prietenul meu" (1961), "Omul de lângă tine" (1961), "Poveste sentimentală" (1961), "Cinci oameni la drum" (1962) şi "Pisica de mare" (1963).
În anul 1964 a fost distribuit în "Pădurea spânzuraţilor", pelicula care i-a adus lui Liviu Ciulei premiul pentru "Cel mai bun regizor" în cadrul Festivalului de la Cannes.


Un an mai târziu, Victor Rebengiuc o cunoştea pe Mariana Mihuţ, cu care s-a căsătorit şi împreună cu care are un fiu, Tudor.
După distribuţiile în numeroase filme, printre care în "Castelul condamnaţilor" (1969), "Zestrea" (1972), "Tănase Scatiu" (1976), "Buzduganul cu trei peceţi" (1978), "Profetul, aurul şi ardelenii" (1978) şi "Un echipaj pentru Singapore" (1981), actorul a primit rolul lui Iancu Pampon în filmul "De ce trag clopotele, Mitică?" (1981), regizat de Lucian Pintilie.
Interpretarea care avea să rămână însă întipărită în mintea tuturor românilor a fost cea din filmul "Moromeţii" (1987), în regia lui Stere Gulea. Rolul a fost extrem de apreciat de critici şi i-a adus lui Victor Rebegiuc mai multe premii, printre care şi un trofeu acordat în cadrul Festivalului de Film de la San Remo.


În următorii ani a continuat să se afle pe platourile de filmare pentru producţii precum " Balanţa" (1992), "Cel mai iubit dintre pământeni" (1993), "Prea târziu" (1996), "Terminus paradis" (1998) şi "Niki Ardelean, colonel în rezervă" (2003). În 2008 a jucat în filmul "Nunta mută", regizat de Horaţiu Mălăele, iar un an mai târziu, în "Medalia de Onoare", în regia lui Peter Călin Netzer, film care i-a adus şi primul premiu Gopo din carieră. De asemenea, pentru acest rol a fost recompensat şi cu o menţiune specială la Festivalul de la Torino, cu premiul pentru "Cel mai bun actor" la Salonic şi premiul pentru "Cel mai bun actor" la TIFF.
Între timp, actorul a continuat să apară şi pe scena teatrelor din Bucureşti, în piese precum "Hamlet" (regia Liviu Ciulei), "Unchiul Vanea" (regia Yuriy Kordonskiy), "Top Dogs" (regia Urs Widmer), "Inimă de câine" (regia Yuriy Kordonskiy) şi "Toţi fiii mei" (regia Ion Caramitru).
Experienţa de director nu l-a ajutat în film
De asemenea, Victor Rebengiuc a fost distribuit şi în serialul produs şi difuzat de HBO, "În derivă", în regia lui Dinu Damian.
"Faptul că erau implicaţi actori buni, faptul că HBO-ul e o companie foarte serioasă. Şi am acceptat treaba asta. Rolul era interesant. Mi s-a părut şi îmi pare în continuare foarte interesant. Am acceptat cu un uşor entuziasm", declara actorul anul trecut.
Deşi în perioada 1996-1998 a condus Teatrul Bulandra din Capitală, actorul a spus că experienţa nu l-a ajutat prea mult în interpretarea rolului din film, unde, de asemenea, era director al unei astfel de instituţii.
"Numai aşa că este vorba despre lumea teatrului. Păstrez aceeaşi neplăcută amintire a faptului că am fost director la Bulandra", a explicat actorul, precizând că nu a avut nici măcar observaţii pe marginea scenariului.
O altă premieră în cariera lui Victor Rebengiuc a avut loc în anul 2011, când actorul a jucat în videoclipul piesei "Copilul care aleargă către mare", interpretată de formaţia Vama.


"Am acceptat pentru că îl cunosc pe Tudor (Tudor Chirilă, solistul trupei, n. red) încă de mic, de când era student, şi pentru că mi s-a părut scenariul interesant, incitant şi era o experienţă nouă pentru mine. A sosit momentul noilor experienţe pentru mine. Personajul meu e un rege chinuit, care a pierdut totul sau aproape totul şi care îşi găseşte ultimul refugiu în amintirea despre copilăria lui", a explicat atunci actorul pentru Mediafax.
Tot în 2011, actorul a primit o stea pe "Aleea Celebrităţilor - Walk of Fame", în cadrul unui proiect de Teatrul Metropolis, Primăria Municipiului Bucureşti şi Cocor.
"Toată clasa politică ar avea nevoie azi de hârtie igienică"
De-a lungul timpului, Victor Rebengiuc a dat dovadă şi de o atitudine intransingentă vizavi de clasa politică din România.
Imediat după Revoluţia din 1989, actorul a apărut în direct la TVR cu un sul de hârtie igienică în mână, îndemnându-i pe politicienii activi în perioada comunistă să se şteargă la gură înainte de a vorbi despre democraţie. Chiar şi mai târziu, după două decenii de la Revoluţie, actorul s-a arătat indignat de deciziile clasei politici şi de lipsa acesteia de preocupare pentru cultură.


"Toată clasa politică ar avea nevoie azi de hârtie igienică, dar mai ales ultimii, care au promis marea cu sarea şi acum dau din colţ în colţ, dând vina pe criza internaţională şi pe guvernarea anterioară ca întotdeauna. E prea mult circ, asta e incredibil!", spunea actorul într-un interviu acordat pentru gândul.

"E cea mai mare greşeală ca în vremuri de criză să te gândeşti să sacrifici cultura. Pentru că în ultimii 20 de ani singura care a marcat puncte pozitive pentru România, în reprezentarea ei internaţională, a fost cultura. (...) Sigur, problemele sociale sunt foarte grave, nu poţi lăsa oamenii să moară de foame, dar în nici un caz aceste probleme nu se pot rezolva prin sacrificiul culturii."

sursa: http://www.gandul.info/magazin/actorul-victor-rebengiuc-implineste-80-de-ani-povestea-impresionanta-a-maestrului-iubit-de-multi-romani-video-10552898
 







Niciun comentariu: