marți, 2 iulie 2013

Traian Laie "Master Live Drawing"@Intell Psy Group

Miercuri, 3 iulie 2013, începând cu orele 19:00 Intell Psy Group are plăcerea de a vă invita la o sesiune de Master Live Drawing susținută de graficianul și arhitectul Traian Laie. Evenimentul face parte dintr-o serie ce vine să susțină expoziția personală a artistului, intitulată în mod sugestiv Sub semnul lui Freud. Astfel, după un prim workshop dedicat temei sexualității, în care Traian Laie și-a exprimat părerile cu privire la acest aspect atât de important al vieții noastre, vine vremea ca teoria să se însoțească cu practică, iar artistul să ne încânte cu o demonstrație a modului în care au luat naștere operele pe care le puteți admira încă pe pereții clinicii de psihologie.

„Creația lui Traian Laie prezintă ca trăsătură esențială capacitatea sa de a ne plasa în plin vitalism artistic. Termenul, derutant prin prezență sa insolita în vocabularul criticii de artă, se va clarifica de îndată ce vom lua contact cu câteva dintre remarcile teoretice aparținând artistului însuși, care nu a pregetat să ne ofere auto-reflexii pe marginea operei sale. Cea dintâi dintre acestea ar fi aceea care pune originea actului creator pe seama imperativului expresiei, toată creația sa fiind determinată de necesitatea de a se exprima, de acel nisus formativus pe care Nietzsche îl consideră sursa artelor figurative.

Această necesitate de a recurge la artă pentru a răspunde unei chemări ce nu ajunge niciodată la saturație, această nevoie pe care Traian Laie o simte din plin ne poate tenta să îi considerăm operele mai degrabă sub numele de creații expresionisme, dispozițiile afective abordate în fiecare din ele, justificând pe deplin această etichetare.
Vorbind despre creația sa, artistul admite cu luciditate că lucrările sale nu se adresează acelui public care așteaptă de la operă de arta o dulce încântare estetică, ci acelora dispuși să se expună unui dialog pe care nu ei sunt cei ce-l inițiază și-l conduc, opera în sine luându-și acest rol, purtându-i de-a lungul unui excurs capabil să le zdruncine starea de echilibru în care se află, contestându-i acesteia autenticitatea, legitimitatea.”
George Păunescu, Curator

Traian Laie ( n. 1950 ), este absolvent al Universității de Arhitectură „Ion Mincu” ( 1973) și al secției de grafică a Universității Naționale de Arte din București ( 1987). În prezent activează ca artist vizual în mediul bucureștean, făcându-se remarcat îndeosebi prin creația sa grafică, ce a putut fi întâlnită în numeroase expoziții, atât în țară, cât și în spațiul artistic european.

Intell Psy Group (www.intellpsy.com) reuneste toate disciplinele necesare cunoasterii psihicului uman: cercetare, terapie, consiliere si inovatie, in structuri care functioneaza in sinergie deplina, operationalizand astfel conceptul original de servicii psihologice integrate.

Niciun comentariu: