luni, 5 mai 2014

TIFF 2014: Sectiuni noi si revenirea la Cluj a unor vechi prieteni

Arta razbunarii se preda la TIFF 2014, in 12 filme reunite in sectiunea tematica Ochi pentru ochi / Eye for an Eye, la cea de-a 13-a editie a Festivalului International de Film Transilvania (30 mai – 8 iunie).
O alta sectiune noua, Suspectii de serviciu / The Usual Suspects, ii aduce inapoi la Cluj pe cineastii care au trecut cu filmele lor de inceput prin competitia festivalului.
Cele 12 „revenge movies” din sectiunea Ochi pentru ochi concureaza pentru Premiul FIPRESCI (Federatia Internationala a Criticilor de Film).
„Poate ca razbunarea e, cum se spune, arma prostului, dar ea e un dispozitiv cinematografic teribil de ofertant in cinema, gratie dilemelor morale pe care, de cele mai multe ori, le antreneaza. In buna traditie a sectiunilor tematice de la TIFF, editia actuala strange laolalta 12 revenge movies recente si tot atatea studii de caz care pun in discutie legitimitatea si consecintele actelor vindicative. Dincolo de concentratul previzibil de violenta tarantiniana, cruzime si comedie neagra, regasit in majoritatea filmelor din sectiunea Ochi pentru ochi, mai exista doua tipuri de razbunare cel putin speciale: prin film (The Reunion) si prin sex (Cheatin’)”, explica directorul artistic Mihai Chirilov.

Ideea i-a venit lui Mihai Chirilov dupa ce a vazut, la Festivalul de la Locarno, filmul american independent Blue Ruin, de Jeremy Saulnier, adus in premiera la Cluj. Prezentat in Quinzaine des Réalisateurs, la Cannes, filmul a fost finantat prin crowdfunding.
De cronici excelente a avut parte Calvary, al lui John Michael McDonagh – proiectat la Sundance si Berlin – o comedie neagra despre un preot irlandez care afla ca va fi ucis chiar de la viitorul faptas, venit la spovedanie. Cu doze serioase de umor negru vine si In Order of Disappearance – unul dintre favoritii din competitia Berlinalei - cu Stellan Skarsgaard in rolul unui tata care-si razbuna fiul.
Razbunarea e motorul povestii si in Harmony Lessons (Ursul de Argint pentru contributie artistica – directorul de imagine Aziz Zhambakiyev), A Touch of Sin, de Jia Zhangke (Premiul pentru scenariu la Cannes 2013), Big Bad Wolves, un exercitiu de stil in materie de cruzime, recomandat de Quentin Tarantino, sau Killers, un thriller psihologic indonezian adus de la Sundance.
Suspectii de serviciu / The Usual Suspects
Opt dintre fostii concurenti la Trofeul Transilvania revin la Cluj intr-o sectiune doar a lor, numita Suspectii de serviciu.
Cum competitia e dedicata regizorilor aflati la primul sau al doilea film, TIFF isi propune sa urmareasca traiectoria autorilor pe care i-a descoperit de-a lungul anilor.
„Sectiunea Suspectii de serviciu e felul in care am decis sa onoram noile opere ale cineastilor trecuti de-a lungul anilor prin competitia festivalului, cineasti care fac deja parte din “marea familie transilvaneana”. Coincidenta fericita face ca noul film al lui Daniel Sanchez Arevalo, distins cu premiul publicului la TIFF pentru Azul oscuro casi negro si Gordos, sa se cheme La gran familia espanola (foto)”, declara Mihai Chirilov.
Se intorc la Cluj si fostii castigatori Rune Denstad Langlo (Trofeul Transilvania 2009 cu Nord), cu noul film Chasing the Wind, Sergei Loban (Premiul Special al Juriului pentru Chapiteau Show, 2012) cu filmul sau precedent, debutul Dust, chilianul Sebastian Silva (Premiul pentru cea mai buna interpretare - distributia filmului La nana, 2009), cu noul thriller psihologic Magic Magic, cu Juno Temple si Michael Cera, selectionat anul trecut in Quinzaine des Réalisateurs.
Cei mai vechi competitori la TIFF sunt Stefan Hillebrand si Oliver Paulus. Pentru prestatia din filmul lor, When the Right One Comes Along, actrita Isolde Fischer a obtinut Mentiunea Speciala pentru interpretare, la editia a treia, in 2004. Anul acesta, cei doi aduc la Cluj o comedie despre trei tineri in scaunul cu rotile care decid sa faca pe gangsterii – Keep Rollin’.
Mexicanul Fernando Eimbcke isi va prezenta Club Sandwich, o poveste tandra despre relatia mama-fiu, la sase ani dupa ce a concurat la TIFF cu Lake Tahoe, regizorul kurd Huseyin Karabey revine cu o poveste demna de Kafka, in Come to My Voice, dupa ce debutul sau, My Marlon and Brando, a fost proiectat la editia din 2009, iar Guy Nattiv viziteaza din nou Clujul - la trei ani dupa Mabul - cu Magic Men, un road movie cu un supravietuitor al Holocaustului si fiul sau.
Festivalul International de Film Transilvania (30 mai – 8 iunie 2014) este organizat de Asociatia pentru Promovarea Filmului Romanesc si Asociatia pentru Film si Cultura Urbana.

Filmele sectiunii Ochi Pentru Ochi / Eye For An Eye
1. Adulter / Cheatin', r. Bill Plympton (SUA)
2. Calvarul / Calvary, r. John Michael McDonagh (Irlanda)
3. In ordinea disparitiei / In Order of Disappearance, r. Hans Petter Moland (Norvegia)
4. Lectii de armonie / Harmony Lessons, r. Emir Baigazin (Kazahstan-Germania-Franta)
5. Luna de miere / Honeymoon, r. Jan Hrebejk (Cehia-Slovacia)
6. Lupoii cei rai / Big Bad Wolves, r. Aharon Keshales, Navot Papushado (Israel)
7. O urma de pacat / A Touch of Sin, r. Jia Zhangke (China)
8. Psihopati / Killers, r. Kimo Stamboel, Timo Tjahjanto (Indonezia-Japonia)
9. Rabla albastra / Blue Ruin, r. Jeremy Saulnier (SUA)
10. Reuniunea de clasa / The Reunion, r. Anna Odell (Suedia)
11. Suspectul / The Suspect, r. Shin-yeon Won (Coreea de Sud)
12. Un pact / A Pact, r. Denis Dercourt (Germania)

Filmele sectiunii Suspectii de serviciu / The Usual Suspect
1. Club Sandwich, r. Fernando Eimbcke (Mexic)
2. Jaf in scaun cu rotile / Keep Rollin', r. Stefan Hillebrand, Oliver Paulus (Elvetia-Germania)
3. Magic Magic, r. Sebastián Silva (Chile)
4. Magicienii / Magic Men, r. Guy Nattiv, Erez Tadmor (Israel)
5. Nunta in ofsaid / La gran familia espanola, r. Daniel Sánchez Arévalo (Spania)
6. Praf / Dust, r. Sergei Loban (Rusia)
7. Urmeaza-mi vocea / Come to My Voice, r. Huseyin Karabey (Turcia)
8. Vant in panze / Chasing the Wind, r. Rune Denstad Langlo (Norvegia)

sursa: http://cinefan.ro/stiri/cinestuff/tiff-2014-sectiuni-noi-si-revenirea-la-cluj-a-unor-vechi-prieteni-4954

Niciun comentariu: