sâmbătă, 16 aprilie 2011

Cum ar putea arata lumea in viitor. Orasele pe verticala. FOTO

Populatia lumii este in crestere, iar resursele naturale sunt din ce in ce mai reduse. Astfel, tot mai multi arhitecti, printre care si romanul Dimitrie Andrei Stefanescu, se gandesc la construirea pe verticala, nu pe orizontala.

Si nu se rezuma doar la proiectarea de locuinte, ci si de ferme, platforme de energie bio sau orase zgarie-nori, dovedind ingeniozitate.

Imaginile de mai jos ar putea sa fie o privire asupra a ceea ce se va intampla in viitor cu omenirea, pentru ca ele ilustreaza idei cu adevarat inovatoare despre cum oamenii ar putea reinventa peisajul urban.

Unul dintre aceste proiecte indraznete este o constructie din lemn laminat, plasata in inima Amazonului. Este un concept la care si-au adus aportul romanul Dimitrie Andrei Stefanescu, Tomas Kozelsky si Patrick Bedarf. Zgarie-norul din lemn laminat este „dedicat” Brazilei, tara puternic afectata de masive defrisari.




Ducem cumva dorul pajistilor verzi de altadata si a vietii la tara? Aceasta cladire reinvie toate acestea, cel putin din punct de vedere al fermierului dornic de munca. Lee Dongjin, Park Jinkyu si Lee Jeongwoo au proiectat o ferma pe verticala pentru sud-coreeni, cu platforme de iarba verde asezate in spirala.








Rochambeau Cyrille, Bertin Joel, Herizo Randrianarison si-au imaginat Parisul Vertical, avand imaginea orasului luminilor in minte. Nu le-a fost usor, dat fiind contextul istoric al orasului, asa ca s-au gandit sa construiasca o cladire care sa combine trecutul cu prezentul. Asa se face ca au inclus in proiectul lor parcurile pariziene, magazine, cladiri si institutii culturale.






Orasul Lima, capitala peruana, are o populatie de 10 milioane de locuitori – o multitudine de culturi rezultand din colonizare, imigratie si influente indigene. Aceasta Capitala sud americana transforma apa sarata in apa potabila si creeaza oportunitati in domeniul agriculturii. Proiectul a fost realizat de Luis Longhi, Chiristian Bottger si Carla Tamariz.






Structura urbano-agrara a Ierusalimului ia in considerare faptul ca orasul sfant nu mai are spatiu pentru a se extinde. Combinand viata urbana cu agricultura, arhitectii israelieni Michael Leef si Tahel Shaar au rezolvat problema cresterii numarului locuitorilor si a resurselor naturale din ce in ce mai putine.







sursa














Niciun comentariu: