Peste trei zile incepe Gala STAR la Bacau, un eveniment prin care sunt celebrate pentru a sasea oara actorul si arta sa. Organizat de Teatrul „Bacovia” intre 29 aprilie si 3 mai, acest festival-concurs reuneste recitaluri ale unor interpreti din tara si din strainatate, iar selectarea lor pentru a participa la gala este o certa confirmare a talentului intr-un one-man-show, dupa cum spune conducerea teatrului.
In competitie se vor afla Georg Peetz, Lari Giorgescu, Alina Berzunteanu, Iosif Csorb, Filip Ristovski, Ana Maria Balescu, Giorgiana Elena Popan, Emilia Borbely. Seara de seara, spectacolelor din concurs le vor urma recitaluri „extraordinare” ale unor actori consacrati: Florina Cercel, Victoria Cocias, Adriana Trandafir, Anca Sigartau si Adrian Vancica, scrie jurnalul.ro
In perioada 7-15 mai va incepe la Timisoara Festivalul Dramaturgiei Romanesti (FDR). Editiei din acest an i se adauga acronimul FEST (Festivalul European al Spectacolului Timisoara), denumindu-se FDR-FEST. Aceasta „imbogatire” a festivalului se datoreaza convingerii organizatorului – Teatrul National din Timisoara – ca textul de teatru romanesc este semnificativ in dramaturgia europeana. Astfel, evenimentul isi schimba structura; sunt trei segmente de baza – Concurs, Off si Open Air. Prima sectiune include 14 spectacole realizate pe texte romanesti scrise de Peter Kerek, Gabriel Pintilei, Maria Manolescu, Luminita Tic, Bogdan Georgescu, Alina Serban, Lia Bugnar, Alina Nelega, Radu Macrinici, C.C. Buricea Mlinarcic, Peca Stefan, Gianina Carbunariu, Vera Ion si Sorin Poama. Productiile din concurs vor fi jurizate de o comisie internationala, formata din trei oameni de teatru din Polonia, Austria si Canada: Romana Maliti – teatrolog si director de festival, Christian Papke – regizor si respectiv Tony Nardi – actor, dramaturg si regizor. Ei vor acorda premiile la categoriile Cel mai bun spectacol pe un text romanesc contemporan si Premiul „Ioan Strugari” pentru cel mai bun actor.
In sectiunea Off sunt spectacole invitate din tara, montate de regizorii Alexandru Dabija, Theodor Cristian Popescu, Alexander Hausvater, Tompa Gábor, si din strainatate, realizate in companii din Anglia, Ungaria, Franta, Canada. Al treilea segment, Open Air, cuprinde spectacole de teatru stradal din Anglia si Polonia si o montare a teatrului-gazda – „Boala familiei M” – adaptata ca reprezentatie de exterior. In afara de spectacole, vor fi lansari de carte de teatru, spectacole-lectura, work-shop-uri de scenaristica si de arta teatrala moderna etc. Se vor desemna, in festival, si cele trei texte finaliste ale Concursului National de Dramaturgie.
Editia 2011 a Festivalului „Gala VedeTeatru” de la Buzau este programata intre 14 si 21 mai. Ca de fiecare data, aici are pondere artistul-vedeta. In acest an, organizatorul – Teatrul „George Ciprian” – a ales ca in sectiunea oficiala a evenimentului sa fie vedeta spectacolul de comedie, selectionand productii din Bucuresti si productii proprii, supuse spre „judecata” unui juriu, format din randul publicului. Vor prezenta spectacole la Buzau Teatrul Odeon („Natura moarta cu nepot obez”), Teatrul de Luni („Faceti loc”), Teatrul Nottara („Metoda”), Teatrul de Comedie („Elling”), Centrul Cultural pentru UNESCO „Nicolae Balcescu” („Nimeni nu-i perfect”), Teatrul Act – Teatrul „George Ciprian” („XXL-Fat Pig”); Teatrul Nottara – Teatrul „George Ciprian” – „Vacanta in Guadelupa”, potrivit jurnalul.ro
Festivalul International de Teatru de la Sibiu se va desfasura in perioada 27 mai-5 iunie, tema actualei editii fiind „Comunitati”. Eveniment de anvergura europeana, manifestarea va aduna in orasul din inima Romaniei reprezentanti ai artelor spectacolului din zeci de tari. Publicul va beneficia de o oferta foarte bogata. Si-au anuntat prezenta prestigioase companii, urmand sa aduca in fata publicului spectacole de strada, in orasul vechi, in cetatile si in bisericile fortificate medievale din imprejurimile Sibiului, spectacole de teatru, de dans, flamenco, circ, dar si spectacole de lumini, pantomima, concerte. Nu vor lipsi intalnirile cu personalitati marcante ale teatrului lumii, care vor participa la conferinte si dezbateri, la ateliere. Vor fi lansate noi carti de teatru.
Festivalul este structurat pe mai multe sectiuni: Spectacole eveniment, Spectacole de strada, Patrimoniu, Bursa de spectacole, Teatru-Film, Intalniri ale retelelor culturale, Spectacole in cetati si situri istorice, Teatru-Dans, Spectacole de flamenco, Muzica lumii, Spectacole-lectura si teatru radiofonic, Intalnirea scolilor si academiilor de teatru, Ateliere specializate, Underground, Platforma de arte vizuale.
foto
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu