Follow by Email

sâmbătă, 5 februarie 2011

17 muzee din lume pot fi văzute online, pe o nouă platformă Google


Aplicatia googleartproject.com permite explorarea Palatul Versailles din faţa calculatorului

Marile muzee ale lumii se află la un click distanţă. Google a lansat, marţi, la Londra o platformă care permite iubitorilor de artă să se plimbe virtual prin 17 dintre cele mai mari muzee din lume. Aplicaţia se bazează pe tehnologia Street View.


Platforma lansată de Google, googleartproject.com, le va oferi însetaţilor de cultură posibilitatea de a colinda marile muzee ale lumii, precum MoMA din New York, Palatul Versailles, Rijksmuseum din Amsterdam şi Muzeul Ermitaj din Sankt-Petersburg, stând confortabil în faţa calculatorului în propriile case.

Pentru realizarea acestei platforme au fost fotografiate peste o mie de opere de artă, aparţinând unui număr de 486 de artişti. Utilizatorii noului serviciu pot mări imaginile, pentru a observa chiar şi cele mai fine detalii ale faimoaselor exponate. O singură operă de artă din fiecare muzeu va putea fi văzută în versiune HD (high definition).

Printre aceste opere selectate special se numără "Naşterea lui Venus" de Botticelli (Galleria Uffizi, Florenţa), "Noaptea înstelată", de Van Gogh (MoMA, New York) şi "Rondul de noapte", de Rembrandt (Rijksmuseum, Amsterdam).

Muzeul Palatului Versailles a propus în această selecţie de opere de artă un portret al Mariei Antoinette, alături de copii săi, realizat de Louise Elisabeth Vigee-Lebrun, informează Mediafax.

"Noi sperăm ca această platformă să îi facă pe oamenii de pretutindeni să dorească să vadă operele de artă şi să le exploreze cu lux de amănunte", a declarat Nelson Mattos, vicepreşedinte al departamentului de inginerie al Google, în cadrul conferinţei de lansare a googleartproject.com, care a avut loc la Tate Britain, în Londra.

Alte muzee se vor alătura proiectului Google în viitor.


Cristina Sbîrn

http://www.adevarul.ro/cultura/muzee-vazute-online-platforma-Google_0_419958451.html

Niciun comentariu: