miercuri, 23 februarie 2011

Angelica Alexa@Galeria Orizont

"147" - Expozitie de pictura, Angelica Alexa

Galeria “Orizont” a Uniunii Artiştilor Plastici din România are plãcerea de a vã invitã la expoziţia de picturã “147” a artistei Angelica Alexa, în perioada 23 februarie – 7 martie, 2011.

Vernisajul evenimentului va fi în 23 februarie, ora 19.

...Prezintã: Aurelia Mocanu


1 4 7

Necesitatea de a reprezenta corpuri umane in diferite ipostaze, in spatii ce traverseaza ratiunea, este de fapt relatia transparenta intre lumea noastra si o alta.
Asa ca am ales sa gravitez in jurul subiectului central al artei, ideea de om, stiut fiind ca la momentele ei maxime sau in cele de repliere in fata prea marii ei gratuitati, arta se rescrie prin revenirea la umanitate ca valoare, comandament nescris al istoriei estetice, insa intotdeauna respectat cu sfintenie.

Omul actual mi se pare mai curand ascuns in nenumarate feluri de priviri, in sute de ipostaze posibile pe care ar dori sa le urmeze spre a se implini, spre a se desavarsi dorind sa capteze o forma rotunda, intreaga; dar, cel mai adesea, toate aceste posibilitati, toate aceste latente sunt neterminate ori pur si simplu neurmarite. Unui destin ii poate lipsi sansa, altuia mostenirea ereditara, celui de-al treilea gustul pentru frumos sau muzica. Si astfel omul devine sau se reduce la un semn cu atat mai real cu cat pare mai abstract – fara individuare, un semn comun, un rest al prezentei. Sau o sacralitate difuza, ca un fel de intrupare divina care ne-a parasit sau de a carei semnificatie am uitat.

Omul intre ingeri sau intre aripi care s-au intrupat in forme feminine invesmantate, este cel ce separa si gaseste poarta intre cer si pamant, intre ”cele vazute si cele nevazute”...
Ne inchipuim si ne gandim adesea la ceea ce poate fi”sus”,pentru a „ameliora” ceea ce este „jos”. De fapt in ordinea fireasca a lucrurilor se intampla invers,” cei de jos” se gandesc sa indrepte lucrurile spre „cele de sus”. In acest spatiu, omul decade spre semn liniar, culoarea pierde din naturalete si din sinceritatea fata de „trupul auratic”, forma se chirceste in alegoric, pierzand naturaletea simbolului.

Nici artistul si cu atat mai putin privitorul nu mai au decat foarte putin de impartasit intru umanitate comuna, ambii fiind, impreuna sau separati, martori ai „stralucirii interioare” consumate de un cinism plat, cotidian, cu care ne hranim in loc de spirit.

Propun forme care sunt grafii ce „imbraca” omul in semne artistice ca intr-un fel de giulgiu festiv, comemorativ, ca pe o relicva de arta si de istorie in acelasi timp. Sensibilitatea tratarii este variata, pentru ca pleaca din intrebari punctuale carora incearca sa le raspunda, in vreme ce culoarea evoca – momente, stari, franturi de mesaj. Un mozaic polifatetat ce rasfrange si retrimite privitorilor imaginea sparta, explodata, a omului cu O de altadata.

147 de posibile intrebari, cautari si raspunsuri ...


Adresa galeriei “ORIZONT”: Bulevardul N. Balcescu, nr 23 A
Program: de luni pana vineri intre orele 11 – 18


Niciun comentariu: