duminică, 6 februarie 2011

Artistul Ion Grigorescu expune în premieră la Tate Modern Gallery din Londra




Institutul Cultural Român din Londra colaborează cu prestigioasa galerie Tate Modern pentru participarea artistului Ion Grigorescu, în premieră, la expoziţia de grup Out of Place, alături de artiştii Cevdet Erek (Turcia), Hrair Sarkissian (Siria) şi Ahlam Shibli (Palestina). Vernisajul va avea loc pe 10 februarie, în prezenţa artistului.

Expoziţia analizează modul în care schimbările politice afectează vieţile individizilor, la nivelul micro al societăţii, neconsemnat de diferitele expresii ale istoriei. Lucrările investighează, în special, arhitecturi sau zone abandonate rezultate în urma unor decizii economice sau a conflictelor politice din regiunile în care activează artiştii – locuri instabile, cu identitate şi memorie în flux permanent.

Ion Grigorescu expune trei filme realizate pe peliculă de 8mm – Bucureşti iubit (1977), Balta Albă (1979) şi Pustiul (1982), lucrarea video Axele încrucişate ale oraşului (1994) şi seria de 18 fotografii Oraşul în socialism (1974 – 1987), în care abordează teme precum peisajul urban comunist, omniprezenţa politicului şi consecinţele distructive ale regimului asupra societăţii româneşti.

Expoziţia, deschisă până pe 15 aprilie, va fi însoţită în lunile următoare de o discuţie cu Ion Grigorescu susţinută de curatoarea Katrin Rhomberg, care a organizat expoziţia personală a artistului In the Body of the Victim la Bienala de la Berlin 2010.

Ion Grigorescu (n.1945) este o personalitate de prim rang a artei vizuale contemporane româneşti şi europene, unul dintre pionierii experimentalismului din anii ’60-’70. Creaţia sa cuprinde lucrări de pictură, desen, pictură monumentală, icoane, fotografie, obiect, instalaţie, ambient, text, performance şi artă video. Opera sa a rămas mult timp necunoscută, reputaţia sa traversând graniţele României numai după 1990. În prezent, lucrările sale sunt considerate repere esenţiale în istoria artei europene recente. Artistul are numeroase expoziţii personale şi participări de grup în manifestări şi muzee de prestigiu precum Bienala de la Berlin 2010, Muzeul de Artă Modernă din Varşovia (2009), Muzeul de Artă Modernă din Viena (2010) şi Bienala de la Veneţia 1997.

Ion Grigorescu participă pentru prima dată la o expoziţie într-o galerie publică din Marea Britanie, după prezenţa la Frieze Art Fair în 2010, cu Galeria “Andreiana Mihail” din Bucureşti şi cu sprijinul ICR Londra.

Mai multe detalii la www.icr-london.co.uk | www.tate.org.uk

Niciun comentariu: