luni, 28 februarie 2011

Lansarea FILM MENU #9

Miercuri, 2 martie orele 19:30, la Cinemateca Union din Bucureşti va avea loc lansarea numărului al 9-lea al singurei reviste de cultură cinematografică din România, FILM MENU. Lansarea va coincide cu proiecția filmului "Angel" ("Îngerul", 1937) al lui Ernst Lubitsch, cu Marlene Dietrich şi Melvyn Douglas în rolurile principale (versiune engleză fără subtitluri) în cadrul Cineclubului FILM MENU.

Dosarul acestui număr este intitul...at "Autor de cinema". Redactorii FILM MENU şi-au propus să abordeze noţiunea de auteur, pornind din puncte diferite, în funcţie de specificul operelor cinematografice ale lui Howard Hawks, Rainer Werner Fassbinder, Jean-Luc Godard, Jafar Panahi şi David Fincher.

Numărul 9 conține și un interviu amplu (15 pagini) cu realizatorul român Nae Caranfil, ale cărui filme se numără printre preferatele publicului larg din ţara noastră.

De asemenea, Andrei Gorzo continuă seria articolelor dedicate teoriilor realismului, cu partea a patra din fragmentul intitulat "Jos realismul! Sus realismul!".

Rubrica de review conține cronici ale unor filme precum: "Black Swan" (r. Darren Aronofski), "A Religiosa portuguesa" (r. Eugène Green), "Hahaha" (r. Hong Sang-soo), "You Will Meet a Tall Dark Stranger" (r. Woody Allen), "Vénus Noire" (r. Abdellatif Kechiche), "Greenberg" (r. Noah Baumbach), "L’épine dans le coeur" (r. Michel Gondry), "Morrer como um homem" (r. Joao Pedro Rodrigues), "Carancho" (r. Pablo Trapero), "True Grit" (r. Joel & Ethan Coen).

În revistă pot fi găsite și un portret amplu al argentinianului Lisandro Alonso, unul dintre cei mai apreciaţi cineaşti sud-americani ai momentului, şi un eseu intitulat "Gesturi generative. De la imaginea în mişcare la mişcarea în imagine".

Nu în ultimul rând, numeroase filme prezentate în cadrul celei de-a 14-a ediţii a Festivalului de Film Francez de la Bucureşti, dar şi în cadrul celei de-a 14- a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Studenţesc CineMAiubit din Bucureşti constituie subiectul rubricii dedicate festivalurilor.

Numărul 9 al Film Menu este cel de-al treilea număr consecutiv în care pe coperta 3 există un tabel de cotații, conținând 25 de titluri de filme votate de către redactorii revistei.

În cadrul Cineclubului de miercuri va fi proiectat filmul "Angel" ("Îngerul", 1937) al lui Ernst Lubitsch, cu Marlene Dietrich şi Melvyn Douglas în rolurile principale. (Filmul va fi proiectat în versiunea engleză fără subtitluri - durata filmului: 91 minute).

Despre „Angel”: Singura colaborare dintre maestrul comediei rafinate, Ernst Lubitsch, şi diva Marlene Dietrich, „Angel” urmăreşte povestea Mariei Baker, o femeie neglijată de soțul ei, un om de afaceri de succes, care începe, din acest motiv, o aventură amoroasă cu un bărbat fermecător.


Despre FILM MENU

FILM MENU este o revistă de cinema iniţiată şi sprijinită de Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din Bucureşti şi realizată de studenţi ai Facultăţii de Film din cadrul Universităţii. Apare o dată la două luni, începând cu iunie 2009.

Revista îşi doreşte să funcţioneze ca o pepinieră a viitorilor specialişti în cinema din ţara noastră. De asemenea, se implică în realizarea unor evenimente cinematografice, printre care se numără organizarea unui Cineclub în cadrul Cinematecii Union în fiecare seară de miercuri a săptămânii şi a proiecţiilor „Les Weekends Film Menu”, în colaborare cu Institutul Francez din Bucureşti.

Revista e distribuită gratuit în cadrul proiecţiilor proprii şi a altor festivaluri de profil din ţară şi poate fi descărcată gratuit în format pdf pe blogul filmmenu.wordpress.com

Pentru mai multe informaţii vă rugăm să accesaţi http://filmmenu.wordpress.com/



Cinemateca Union
vizavi de Sala Palatului
Bucharest, Romania

Niciun comentariu: