sâmbătă, 12 martie 2011

Artistii Mona Vatamanu si Florin Tudor isi prezinta prima expozitie in Belgia

Prima expozitia a artistilor romani Mona Vatamanu si Florin Tudor in Belgia, intitulata "Va fi speranta", va fi vernisata pe 17 martie la galeria D&T Project din Bruxelles, informeaza Institutul Cultural Roman, potrivit Mediafax.

Martori ai trecerii de la comunism la capitalism, cei doi artisti pledeaza, prin operele lor, pentru speranta in ciuda deziluziilor si framantarilor inerente tranzitiei. Mona Vatamanu si Florin Tudor accentueaza in primul rand impactul istoriei asupra individului. Operele lor reflecta, intr-o maniera subtila si atenta la context, lumea postcomunista. Dincolo de propriile referinte si valori personale, arta lor pune in valoare rezistenta societatii impotriva autoritarismului.

"Va fi speranta" este un ecou al declaratiei tinerei Asmaa Mahfouz, o protagonista a recentelor proteste din Egipt:

"Daca doar spui ca nu exista nicio speranta, atunci chiar nu va fi niciuna, dar daca iei atitudine si te opui, atunci va fi o speranta".

Expozitia cuprinde picturi din ciclul "intalnire cu istoria", inceput in 2007, "O instalatie pornind de la Deleuze" (2011), colaje si prima prezentare a noului lor video "Ceremonialul primaverii" (2010).

Mona Vatamanu, nascuta in 1968, si Florin Tudor, nascut in 1974, lucreaza impreuna din 2000. Formele lor de expresie artistica sunt de o mare diversitate: film, fotografie, pictura, teatru. Lucrarile lor au fost prezente in numeroase expozitii in intreaga lume, inclusiv la cea de-a 52-a Bienala de la Venetia din 2007, in Pavilionul Romaniei.

http://www.dt-project.com/index.html

sursa

Niciun comentariu: