sâmbătă, 12 martie 2011

Filmele "In a Better World", "Beyond" si "La vida de los peces", la TIFF 2011

Filmele "In a Better World", premiat cu Oscar si Globul de Aur, "Beyond" si "La vida de los peces" vor fi proiectate la editia din acest an a Festivalului International de Film Transilvania (TIFF), care se va desfasura intre 3 si 12 iunie, la Cluj-Napoca, transmite corespondentul Mediafax.

In acest an festivalul va surprinde publicul cu o oferta extrem de tentanta, care cuprinde productii de senzatie, concerte, expozitii, dezbateri, conferinte si multe alte evenimente, transformand Clujul, timp de zece zile, intr-o veritabila Capitala Culturala.

Directorul artistic al TIFF, Mihai Chirilov, a anuntat cateva titluri hit prezente in sectiunea Supernova. Astfel, avand in palmares un Oscar si un Glob de Aur, ambele la categoria Cel mai bun film strain, "In a Better World", al regizoarei daneze Susanne Bier, este o drama despre doua familii a caror intalnire genereaza situatii riscante si emotii greu de suportat. Susanne Bier este unul dintre cei mai talentati regizori din generatia sa, fiind nominalizata la Oscar in 2007 pentru "After The Wedding".

"Like it never was before" (1995), "The One and Only" (1999), "Once in a Lifetime" (2000), "Open Hearts" (2002), "Brothers" (2004) sunt alte cateva titluri care i-au asigurat lui Bier un binemeritat loc in randul cineastilor de valoare.

La TIFF 2011 va fi prezentat si filmul "Beyond", debutul regizoral al celebrei actrite de origine suedeza Pernilla August. Filmul este o drama psihologica cu Noomi Rapace in rolul principal, care s-a bucurat de apreciere in randul criticii si al festivalurilor din intreaga lume, fiind distins cu doua trofee la Festivalul de la Venetia (Premiul Special al Fundatiei "Christopher D. Smithers" si Premiul sectiunii Saptamana Criticii Internationale).

Pernilla August este una dintre cele mai cunoscute figuri ale ecranului suedez, iar cariera sa include roluri in filme precum "Fanny and Alexander" (R. Ingmar Bergman), castigator a patru premii Oscar, sau "The Best Intentions" (R. Bille August), pentru care ea a fost recompensata cu premiul pentru cea mai buna actrita la Festivalul de Film de la Cannes.

"Beyond" va fi proiectat in prezenta Pernillei August, protagonista a doua filme de care publicul clujean s-a putut bucura la TIFF 2010: "A Rational Solution" (R. Jörgen Bergmark) si "Mrs. Kicki" (R. Håkon Liu).

Cinefilii si fanii lui Nicole Kidman o vor putea admira in productia "Rabbit Hole" (R. John Cameron Mitchell), o drama impresionanta despre povestea unui cuplu care incearca sa-si revina dupa moartea tragica a fiului lor. Interpretarea din "Rabbit Hole" i-a adus lui Nicole Kidman o nominalizare la Oscar pentru cea mai buna actrita intr-un rol principal.

Dupa succesul cu "En la cama", "Sábado" si "Lo bueno de llorar", toate prezentate in editiile trecute ale festivalului, regizorul Matias Bize revine la TIFF cu al patrulea lungmetraj din cariera: "La vida de los peces". Filmul a fost distins cu trofeul cel mai bun film latino american la Premiile Goya din 2011 si spune povestea lui Andres, un barbat stabilit in Germania de zece ani, care decide sa-si viziteze tara natala, inainte de a se stabili definitiv in Berlin. La petrecerea data de un prieten al sau, Andres va redescoperi lumea pe care o daduse uitarii cu mult timp in urma.

"Poetry" este un alt titlu prezentat la cea de-a zecea editie a festivalului. Productia este regizata de un mare nume al cinematografiei sud-coreene, Lee Chang-dong, castigator al premiului pentru cel mai bun scenariu la Cannes anul trecut si autor al hit-ului "Oasis", prezentat la TIFF in 2004.

Lista productiilor care vor fi prezentate la TIFF 2011 continua cu "Balada triste de trompeta", al spaniolului Álex de la Iglesia, care si-a adjudecat Leul de argint pentru cea mai buna regie si premiul pentru scenariu la Festivalul de la Venetia, precum si doua premii Goya, "Another Year", al apreciatului regizor britanic Mike Leigh, prezent in competitia Festivalului de la Cannes 2010 si nominalizat la Oscar pentru cel mai bun scenariu, "Dos hermanos" (R. Daniel Burman), aflat in competitia festivalului de la Karlovy Vary in 2010, si "My Joy", debutul in lungmetraj al lui Sergei Loznitsa, aflat in cursa pentru Palme d'Or la Cannes 2010, productie a carei imagine este semnata de Oleg Mutu.

Publicul o va putea urmari pe Kristina Cepraga in cel mai recent film al regizorului Gianni di Gregorio, "Gianni e le donne", o comedie savuroasa prezentata in acest an in sectiunea Berlinale Special din cadrul Festivalului de Film de la Berlin.

Festivalul International de Film Transilvania va avea loc in perioada 3-12 iunie, la Cluj-Napoca, si intre 15-19 iunie, la Sibiu.


sursa


Niciun comentariu: