vineri, 4 martie 2011

Elena Cuza la Muzeul Naţional Cotroceni

Expoziţia „Elena Cuza, prima doamnă a României” va fi vernisată pe 8 martie de la orele 18:00 la Muzeul Cotroceni. Expoziţia deschide seria evenimentelor culturale organizate la Muzeul Cotroceni cu ocazia împlinii a 20 de ani de existenţă.

Vor fi expuse obiecte personale care au aparţinut primei doamne a României: brăţara de aur şi sigiliul cu iniţialele H.C., mantia, copie unei rochii purtată de doamna Elena Cuza după moartea domnitorului Al. I. Cuza, casete de înfrumuseţare şi lucru de mână, trusa de scris, trusa de voiaj, evantai din baga cu monograma E.C. şi coroana domnească lucrate în pietre preţioase, batiste, şaluri, portretul doamnei Elena Cuza, pictat de Theodor Aman în 1863, pentru a fi donat "Azilului Elena Doamna", portretul domnitorului Al. I. Cuza, 1864.

Expoziţia cuprinde şi servicii de masă din porţelan de Sèvres care au aparţinut familiei Cuza (cu monogramele A.I.C. şi H.C., stema Principatelor Unite şi deviza "Toţi în unu"), farfurii, fructiere, pahare din cristal de Baccarat, tăvi argintate cu monogramă, furculiţe, linguri, cuţite cu stema Principatelor Unite, bombonieră din cristal de Boemia cu devizele "Toţi în unu" şi "Cu puteri unite", serviciu pentru ceai şi cafea din argint, feţe de masă, servete şi ştergare cu monograma domnitorului şi a doamnei Elena Cuza.

Elena Cuza a fondat în 1862 "Azilul Elena Doamna" de la Cotroceni pentru fetele orfane, lucru ilustrat în expoziţie prin expunerea medaliei "Aziul Elena Doamna, 1862" din bronz patinat şi aurit, medalia jubiliară "50 de ani de existenţă a Azilului Elena Doamna, md. 1912" din bronz, iconiţe brodate de elevele Azilului etc.
Expoziţia va fi completată cu scrisori, fotografii, litografii, stampe, albume de fotografii precum cel dedicat de Carol Pop de Szathmary doamnei Elena Cuza, cărţi etc.

Vernisajul expoziţiei va fi urmat de un concert dedicat zilei de 8 Martie - Ziua Internaţională a Femeii, susţinut de Patricia Seymour - soprană şi Adina Cocargeanu - pian.

Muzeul Naţional Cotroceni deschide tot în luna martie alte două expoziţii. Pe 24 martie va fi vernisajul expoziţiei "Theodor Aman - pictor şi gravor" şi pe 31 martie va fi vernisată expoziţia "Univers cromatic - Iosif Iser". Cele două expoziţii sunt prilejuite de împlinirea a 180 de ani, respectiv 130 de ani, de la naşterea celor doi mari clasici ai picturii româneşti.


Expoziţia "Elena Cuza, prima doamnă a României" va fi deschisă între 8 martie şi 31 mai. Programul de vizitare este de marţi până duminică între orele 9:30 şi 17:30. Expoziţia beneficiază şi de un catalog care poate fi cumpărat de la magazinul de prezentare al muzeului.

sursa

Niciun comentariu: