miercuri, 9 martie 2011

Expozitie de pictura flamanda si olandeza din secolele XVI - XVIII, la Muzeul Brukenthal din Sibiu

Un numar de 34 de picturi olandeze si flamande din secolele XVI - XVIII, in cea mai mare parte peisaje, care au apartinut baronului Samuel von Brukenthal, vor fi expuse in Casa Albastra a Muzeului National Brukenthal din Sibiu sub titlul "Et in Italia ego", transmite corespondentul Mediafax.

Potrivit unui comunicat de presa transmis, marti, de Muzeul National Brukenthal din Sibiu, o expozitie de pictura flamanda si olandeza, intitulata “Et in Italia ego”, va fi prezentata publicului, in Casa Albastra a muzeului, incepand de joi si pana in 10 aprilie.

Expozitia prezinta 34 de lucrari realizate in secolele XVI – XVIII, in cea mai mare parte peisaje, care au facut parte din colectia baronului Samuel von Brukenthal.

“Muzeul National Brukenthal detine cea mai valoroasa colectie de pictura flamanda si olandeza din aceasta parte a Europei. Expozitia «Et in Italia Ego» este realizata cu intentia de a ilustra interesul special al pictorilor flamanzi si olandezi pentru tinutul insorit al Italiei, o chintesenta a veseliei si a vietii lipsite de griji traita intr-o utopica Arcadie, pentru care tinutul real al Italiei a devenit paradigma/modelul”, se arata in comunicat.

Potrivit sursei citate, la sfârsitul secolului XVI, dar mai pregnant in prima jumatate a secolului XVII, un grup de pictori din tarile de Jos au lucrat in Italia unde s-au dovedit a fi receptivi la modelele stilistice noi si reprezentarile cu imagini italienizante.

"Acesti pictori au dezvoltat un nou gen de peisaj caracterizat prin lumina si culorile sudului, prin forme de relief specifice, imagini ale oraselor, monumentelor antice, ruine, elemente pe care le-au asimilat in timpul petrecut in Cetatea eterna. Subiectele, unele inspirate din opera lui Virgiliu, cu jocuri sau ocupatii pastorale, vegetatie abundenta, dar si ecleraj particular, creator de atmosfera idealizata, au fost grefate pe vechile structuri traditionale ale picturii flamande si olandeze. Chiar si dupa revenirea lor din Italia, acesti artisti si-au pastrat interesul pentru subiecte italienizante pe care le-au transmis mai departe”, se mai arata in comunicat.

Potrivit specialistilor muzeului sibian, printre cei mai reprezentativi pictori flamanzi si olandezi care au calatorit in Italia s-au numarat: Cornelis van Poelenburg, Guilliam de Heusch, Jan Asselyn, Jan Both, Jan Baptist Weenix, Pieter van Laer, Jan Lingelbach, toti prezenti cu lucrari in expozitia pregatita pentru public.

Pentru aceasta expozitie, curatorul Sanda Marta a ales si cateva lucrari neexpuse pana in prezent.

sursa

Niciun comentariu: