joi, 31 martie 2011

Google celebreaza 200 de ani de la nasterea lui Robert Bunsen



Pe 31 martie 2011 se implinesc 200 de ani de la nasterea lui Robert Bunsen, chimistul german care a inventat lampa cu gaz. Germanul a primul din istorie care a explicat in mod stiintific in anul 1846 cum se formeaza un geizer.

Robert Bunsen s-a nascut in Gottingen, Germania si a avut o contributie importanta in chimie, chimie organica si geologie. Impreuna cu britanicul Michael Faraday a inventat in 1855 lampa cu gaz. Chimistul a ramas in istorie drept inventatorul arzatorului Bunsen. De-a lungul timpului, chimistul a adus imbunatatiri esentiale la arzatoarele de laborator.

Robert Bunsen a fost si unul dintre cei mai influenti profesori de chimie. A predat la universitatile din Marburg, Breslau, Heidelberg sau Kassel. I-a avut ca studenti, printre altii, pe Henry Roscoe, Friedrich Beilstein, John Tyndall, Edward Frankland si Dmitri Mendeleev.

Impreuna cu Gustav Robert Kirchhoffau, in 1859 Bunsen a pus bazele analizei spectrale, prin care se pot demonstra proprietatile chimice ale unor elemente supuse la supraincalzire.

Printre reusitele chimistului german se mai numara si obtinerea in laborator, cu ajutorul acidului azotic si a electrolizei, a catorva elemente pure: crom, magneziu, aluminiu, mangan, bariu, calciu sau litiu.

sursa google

Niciun comentariu: