marți, 1 martie 2011

Legenda Marelui Inchizitor@TNB

Legenda Marelui Inchizitor
după Feodor Dostoievski


Victor Rebengiuc
Nikita Dembinschi
Laurenţiu Lungu







Data reprezentaţiilor: 06, 12 martie

Regia: Radu Penciulescu
Traducere: Ileana Littera
Scenografie: Dragoş Buhagiar
Asistent Scenografie: Chirilă Irina-Ana Maria
Dată premieră: 03-12-2009
Durata spectacolului: 50 minute
Preţ bilete: 30 lei, 16 lei


Trei atu-uri pentru un regal teatral: un scriitor celebru, Feodor Dostoievski, un regizor prestigios - Radu Penciulescu şi inegalabilul actor Victor Rebengiuc.

Spectacolul porneşte de la un episod distinct din ultimul roman al lui F.M. Dostoievski, „Fraţii Karamazov". Un text fascinant despre pervertirea credinţei de către reprezentanţii Bisericii, un spectacol despre deriva exerciţiului religios care sfârşeşte prin a desconsidera învăţătura creştină şi a o corupe în folosul puterii. Un text profetic despre "fericirea universală", ţelul final al tuturor experienţelor totalitare din secolul XX.

Foto: Augustin Bucur

C R O N I C I

Legenda Marelui Închizitor" consider a fi un eveniment cultural, şi educaţional pentru public, datorat unor maeştri care mai cred că emoţia spectatorilor, mai poate a fi provocată şi în zona ideilor aparent secătuite de dramatism. Spectacolul lansează o întrebare spinoasă : Vrei să fi liber sau dominat de autoritatea puterii care îţi zvârle doar o pâine în locul libertăţii spiritului, pe care o poţi folosi tu şi nu doar cei care îţi dictează viaţa prin dogme şi doctrine servind doar intereselor lor?!

Ileana Lucaciu, Spectator: Întâlnire cu valorile cuvântului şi teatrului

Legenda Marelui Inchizitor" este un spectacol care durează mai puţin de o oră şi pe care trebuie să-l mai vezi o dată. Pentru că densitatea scriiturii are nevoie de atenţia spectatorului mai mult ca oricând. Desfăşurat sub forma unui monolog peste care se aşterne respiraţia lui Victor Rebengiuc, spectacolul nu frapează prin dinamism, ci îşi ia forţa din inflexiunile textului său.

Dan Boicea, Adevărul literar şi artistic: Război între diavol şi Dumnezeu

Victor Rebengiuc a creat rolul desăvârşit vârstei sale. Prin forţa talentului a convins că nici o inchiziţie nu poate uzurpa Divinitatea. Trebuie să fii atins de Aripa Dumnezeirii ca să reuşeşti asemenea performanţă.

Maria Sârbu, Jurnalul Naţional: Fascinaţi de Dostoievski

O alegere repertorială care onorează TNB sub aspect cultural. Un spectacol excepţional, prin acoperirea cu adevăr în viaţă şi pe scenă. Cei doi septuagenari se maturisesc despre sine şi semeni, cu o sinceritate necruţătoare. Marele Inchizitor este şi un alter-ego al lor. În răspăr cu vremurile tulburi, confruntaţi cu istoria, unul pe baricadă, altul în exil, ei fac parte dintr-o generaţie care a schimbat faţa teatrului românesc. Alegerea lor rezonează cu lumea din afară, marcată de sindromul crizei generalizate la nivel global, cu "marile incendii ale timpului nostru ars de întrebări fără răspuns". Asistăm la o montare poetică şi excentrică în conţinut, dar clasică în formă, ce şochează prin simplitate, concentrare, printr-un conformism nonconformist. Radu Penciulescu actualizează subtil şi profund, construind un spectacol atemporal şi prezent în acelaşi timp.

Ludmila Patlanjoglu, Ziua: Marii Inchizitori Rebengiuc - Penciulescu

Rar se întâmplă ca la teatru să descoperi plăcerea de a asculta un text. Iar, "Legenda Marelui Inchizitor" îndeamnă spre aşa ceva. În acest caz, comentariul lui Radu Penciulescu sau Victor Rebengiuc, dublat imagistic de scenografia lui Dragoş Buhagiar, concurează cu textul lui Dostoievski. Dar concurenţa este loială pentru că simţi cum pentru fiecare dintre aceşti artişti, a fost o provocare, o experienţă personală şi profesională unică.

Cristiana Gavrilă, Time Out Bucureşti: Cronică - Legenda Marelui Inchizitor










sursa

Niciun comentariu: