sâmbătă, 12 martie 2011

MTR: Conferinţele „Mircea Vulcănescu” Horia Bernea

Horia Bernea - Artistul în Biserica

Conferintele „Mircea Vulcanescu” continua joi, 17 martie, de la ora 18:00, la Clubul Taranului.

Parintele profesor Constantin Coman, pictorul Mihai Sârbulescu si teologul Costion Nicolescu vor conferentia pe tema Horia Bernea – Artistul în Biserica.

Constantin Coman este conferentiar la Catedra de Teologie Biblica din cadrul Facultatii de Teologie Ortodoxa a Universitatii Bucuresti, doctor al Institutului Teologic de Grad Universitar din Bucuresti, doctor al Facultatii de Teologie a Universitatii din Atena.

Mihai Sârbulescu este cofondator al Grupului „Prolog”, doctor al Universitatii de Arte din Bucuresti cu teza „Dosar Prolog”.

Costion Nicolescu – pâna de curând cercetator la Muzeul Taranului Român, doctor în teologie la Institutul de Teologie Ortodoxa „Saint Serge” din Paris.

Conferintele „Mircea Vulcanescu” au menirea sa constituie la MTR un spatiu al dialogului intelectual centrat pe teme ale stiintelor socio-umane, cu deosebire orientat spre tematica raportului între traditie si modernitate în istoria si devenirea culturii si civilizatiei românesti a secolului XX si a începutului de secol XXI. De asemenea, dialogul între cultura si religie va fi privilegiat ca tema de reflectie si dezbatere.

Cultura româna moderna s-a nascut din apelul la modernitate si s-a dezvoltat apoi în tensiunea polara dintre modernitate si traditie. A fost aceasta tensiune benefica, genuina, a dus la rezultate notabile, la o anumita identitate culturala sau nu? Mai este astazi aceasta tensiune reala, efectiva, mai exista în cultura româna un ferment al traditiei? Si ce ar putea sa însemne în contextul postmodernitatii, secularizant si globalizant, apelul la traditie?

Vor fi abordate teme diverse de istoria culturii, a civilizatiei, de istorie a constituirii disciplinelor socio-umane pe tarâm românesc, de istorie a institutiilor culturale românesti, teme tinând de antropologie, etnologie, istoria religiilor, istoria ideilor. Se vor lansa întrebari si se vor amorsa polemici, totul pentru a readuce la prezenta cultura dialogului intelectual, dezbaterea de idei, polemica civilizata.

Punem acest ciclu de conferinte sub numele si semnul lui Mircea Vulcanescu pentru ca el este figura emblematica a intelectualului român al secolului XX. Mircea Vulcanescu reprezinta la superlativ tipul intelectualului angajat si implicat în viata cetatii si a poporului sau, reprezinta de asemenea la superlativ tipul crestinului jertfelnic în lupta cu demonia veacului. Credem ca Mircea Vulcanescu este omul exemplar al culturii române a veacului XX, altii au opere mai închegate, opere încheiate, în schimb, el lasa mostenire aceasta gândire mereu vie, fragmentara, centrata pe problemele cruciale, si viata oferita ca jertfa aproapelui.

Nimic mai potrivit ca MTR sa devina organizatorul unor astfel de întâlniri care sa se desfasoare sub semnul mostenirii intelectuale a lui Mircea Vulcanescu. Dragostea absoluta a lui M. Vulcanescu pentru civilizatia traditionala româneasca, încrederea sa în acest tip uman îl fac în mod necesar partas la aventura intelectuala a MTR, asa cum a initiat-o Horia Bernea. De altfel, textele sale au construit ele însele, alaturi de multe altele, viziunea pe care expunerea permanenta a MTR s-a edificat. Onoram astfel în Mircea Vulcanescu un precursor si un model.

Moderatorul conferintelor va fi Mihai Gheorghiu, cercetator MTR.

Partener: Clubul Taranului

Parteneri media: 24-Fun, Radio Romania Actualitati, Radio Romania Cultural, Port.ro, Hot News, webpr.ro, LiterNet, Observator cultural, Cultura, Lacasuri Ortodoxe, onlinegallery.ro, modernism.ro, ArtClue, www.comunicatedepresa.ro


sursa

Niciun comentariu: