marți, 29 martie 2011

Opere rare de Art-Nouveau Romanesc si arta contemporana, licitate in aprilie

Seria licitatiilor tematice continua, in luna aprilie, cu doua evenimente speciale, care propun colectionarilor si investitorilor de porfotoliu opere de arta grupate pe criteriul miscarilor artistice din care fac parte. Este vorba despre o selectie exceptionala de picturi in stil Romantic si Art-Nouveau, realizate de maestri romani renumiti, dar si creatii ale celor mai interesanti artisti tineri ai momentului, unii dintre ei pe drumul consacrarii internationale.

Luna aprilie aduce in premiera la Artmark o licitatie dedicata miscarilor artistice Art-Nouveau, Romantism si Simbolism in arta romaneasca, reprezentate printr-o selectie de 27 de opere de exceptie. Lucrari de pictura si grafica realizate de catre ilustrii reprezentanti, fie si vremelnic, ai acestor directii – Nicolae Vermont, Kimon Loghi, Nicolae Tonitza, Nicolae Grigorescu, Stefan Popescu si altii – vor pune in lumina formele pe care le-au luat in arta romaneasca de la inceputul secolului al XX-lea miscarile opuse rationalismului sau conventionalismului.

"Tarancuta odihnindu-se" de Grigorescu, vedeta licitatiei

Licitatia are in centru opera „Tarancuta odihnindu-se”de Nicolae Grigorescu (ulei pe panza, 65 x 44 cm), una dintre cele mai incantatoare picturi cu figuri feminine ale maestrului national. Prin motivul femeii inconjurate de vegetatie, lucrarea demonstreaza patrunderea influentelor simboliste in creatia lui Grigorescu, in timp ce tema universului idilic al satului romanescdenota preocuparea sa de tip romantic. Apartinand unui capitol esential al operei grigoresciene, cel al reprezentarilor lumii rurale traditionale, lucrarea este semnificativa pentru o constiinta artistica aflata la intersectia dintre traditie si modernitate. Pictura este estimata la o valoare cuprinsa intre 150.000 € si 250.000 €.

Nicolae Tonitza este autorul picturii „Crini imperiali” (ulei pe carton, 59,5 x 24 cm), inca o opera-vedeta a acestei editii de licitatie. Apartinand ultimei sale perioade de creatie, cea definita printr-un stil decorativ, influentat de arta japoneza, opera atesta virtuozitatea pe care o atinsese Tonitza in utilizarea culorii. Lucrarea are o valoare estimata intre 25.000 € si 35.000 €.

O alta lucrare rara a licitatiei este pictura„Irisi” (acuarela pe satin, 19 x 14 cm), realizata de Regina Maria, una dintre putinele opere de-ale sale care apar pe piata de arta din Romania. Opera afirma profunda sensibilitate a artistei in tratarea florilor, pentru care avea o mare pasiune si care au constituit tema centrala a lucrarilor sale. Valoarea estimata a picturii este intre 2.000 € si 3.000 €.

Lucrari de pictura, grafica, sculptura si instalatii realizate de 40 de artisti contemporani

Pentru prima data intr-o licitatie Artmark, arta contemporana este in prim plan. Licitatia aduna in acelasi eveniment peste 40 de artisti contemporani din tanara generatie, ilustrand, prin creatii recente, viziuni si modalitati noi de expresie pe scena artei contemporane romanesti. Sunt prezentate peste 90 de lucrari pictura, grafica, sculptura si instalatii, realizate de catre uneledintre cei mai active figuriale vietii expozitionale ale Bucurestiului, precum si artisti reprezentativi pentru ce este mai nou si incitant in alte centre artistice importante din tara.

George Anghelescu, Ana Banica, Zoltán Bela, Emanuel Borcescu, Dragos Burlacu, Francisc Chiuariu, Alexandru Radvan, Alexandrina Hristov, Vlad Petri, Mircea Suciu, Tara Von Neudorf sunt doar cateva dintre numele licitatiei si totodata unele despre care cu siguranta vom auzi in urmatorii ani. O parte semnificativa a artistilor prezentati la prima Licitatie Artmark de Arta Contemporana desfasoara o intensa activitate expozitionala in tari din Europa, in Statele Unite si alte locuri in lume, se mandresc cu participari la targuri de arta internationale si se afla in vizorul unor galerii de prestigiu, care le urmaresc evolutia.

Alaturi de lucrarile artistilor ce si-au inceput activitatea in anii 2000, licitatia prezinta creatii ale unor artisti contemporani reputati, figuri centrale ale Postmodernismul romanesc: Ion Grigorescu, Stefan Caltia, Sorin Ilfoveanu, Constantin Flondor, Ion Bitan sau Florin Mitroi.

sursa

Niciun comentariu: