vineri, 4 martie 2011

Proces pentru revendicarea sculpturii brancusiene Domnisoara Pogany

Astazi, 4 martie, la Tribunalul Bucuresti este al patrulea termen in procesul prin care Maciuca Aurelia Balcica solicita constatarea nulitatii absolute a Contractului de vanzare-cumparare a sculpturii Domnisoara Pogany, de Constantin Brancusi, achizitie perfect legala, desfasurata in anul 1976, in contextul sarbatoririi, in intreaga lume, a Centenarul nasterii lui Brancusi.

Reclamanta motiveaza, fara nici un temei, ca s-ar fi exercitat presiuni politice asupra tatalui sau, Oct. Mosescu, de la care Muzeul de Arta din Craiova a cumparat sculptura cu o suma colosala pentru acele vremuri: 70.000 lei (14.141,41 dolari USA), informeaza Dan Lupescu, directorul executiv al Directiei Judetene Dolj pentru Cultura, intr-o scrisoare deschisa.

“Buna intentie a autoritatilor romanesti si lipsa de presiuni politice este dovedita chiar de faptul cumpararii respectivei opere brancusiene, pentru care Oct. Mosescu NU avea nici un act de provenienta si, deci, confiscarea lucrarii ar fi fost justificata.

Modul cum este, in acest moment, pregatita apararea, doar prin juristul putin experiementat al Muzeului Olteniei, denota o anumita stare de apatie si resemnare, constatate cu ocazia controlului de aproape patru ore, pe care l-am efectuat marti, 22 februarie a.c.,, impreuna cu subcomisarul Nicolae Valvoi, la Muzeul de Arta din Craiova.

Toate acestea ne-au starnit temerea ca e foarte posibil ca, in anumite cercuri, sa existe interese de alta natura decat acelea ale pastrarii in patrimoniul Doljului a unei opere de referinta a marelui Brancusi – locul 5 in lume, in clasamentul primilor o mie de artisti plastici din mileniul al doilea -, ale carui opere de pionierat se vand in Occident, prin licitatie, la 30.000.000 euro”, se precizeaza in aceasta scrisoare.

Potrivit lui Dan Lupescu, Consiliul Judetean Dolj (proprietarul sculpturii) are obligatia, cel putin morala, sa angajeze, prin Muzeul de Arta din Craiova, un avocat de prestigiu sau chiar o Casa de Avocatura, care sa se bata realmente, cu profesionalism si vocatie justitiara, pentru apararea dreptului Doljului de a ramane in posesia sculpturii Domnisoara Pogany.

sursa

http://news.corect.com/

Niciun comentariu: