marți, 15 martie 2011

tablou de Grigorescu evaluat la 150.000-250.000 euro, scos la licitatia Artmark

Cel mai mare tablou de Nicolae Grigorescu de pe piata de arta romaneasca, "Peisaj la marginea padurii", evaluat la o suma intre 150.000 si 250.000 de euro, va fi prezentat la Licitatia de Primavara a casei Artmark, care va avea loc pe 23 martie, la Bucuresti, potrivit Mediafax.

Peisaj la marginea padurii" masoara 92,5 x 72,5 cm si este cea mai mare pictura a artistului ce va fi scoasa la vanzare pe piata de arta din Romania. Organizatorii se asteapta ca tabloul sa ajunga pe primul loc in clasamentul national al celor mai importante opere de arta tranzactionate vreodata. O opera de proportii, peisajul are o importanta deosebita pentru istoria picturii romanesti moderne, prin valoarea sa artistica si contextul in care a fost realizata.

Pictura apartine perioadei de dupa intoarcerea lui Nicolae Grigorescu de la Barbizon si este datata cu aproximatie intre 1868 si 1872. Pictura este emblematica pentru etapa din creatia maestrului marcata de realismul scolii de la Barbizon si de principiile impresionismului. Aceasta reprezinta, totodata, una dintre lucrarile prin care Grigorescu impunea genul peisajului in mediul artistic autohton, punand astfel bazele picturii romanesti moderne.

Evenimentul scoaterii la licitatie a unei astfel de opere este unul foarte rar. O parte semnificativa a picturilor similare ca dimensiuni realizate de Grigorescu se afla in colectiile muzeale. Lucrarea este dorita atat de colectionarii de opere ale marilor maestri ai picturii romanesti, cat si de investitorii care se orienteaza catre lucrari de prestigiu pentru a-si securiza lichiditatile.

Licitatia de Primavara va avea loc la hotelul Marriott din Bucuresti, miercuri, 23 martie. Pictura poate fi vizionata in expozitia operelor licitatiei, deschisa gratuit publicului la acelasi hotel, in perioada 17 - 23 martie, intre orele 11.00 - 21.00.

foto: Detaliu din tabloul "Peisaj la marginea padurii"
Sursa imagine: artmark.ro

sursa

Niciun comentariu: